Ticaret savaşını başlatan ABD, Avrupa’nın silahlarını almamasından şikayetçi

ABD’li yetkililer, Avrupa ülkelerine son haftalarda verdikleri mesajlarda, ABD yapımı silah alımlarının sürdürülmesini istedi. Yetkililer, Trump’ın AB’yi hedef alan yaptırım tehditlerine değinmedi.

Reuters’a konuşan beş kaynağa göre bu talep, Avrupa Birliği’nin savunma ihalelerinde ABD şirketlerinin rolünü sınırlamaya yönelik adımlar atmasının ardından iletildi. AB’nin bu yaklaşımı, Avrupa savunma sanayisini güçlendirmeyi ve ABD’ye olan bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.

Trump yönetiminin dış politikada attığı bazı adımlar, özellikle Ukrayna’ya yapılan yardımların kısa süreliğine kesilmesi ve Moskova’ya yönelik baskının hafifletilmesi, Avrupa’da ABD’nin güvenilirliğinin büyük oranda düşmesine sebep oldu.

Mart ayında Avrupa Komisyonu, Avrupa’yı Yeniden Silahlandır (ReArm Europe) adlı yeni bir savunma girişimiyle, askeri harcamaların artırılması ve ortak projelerin finanse edilmesi için 150 milyar euro borçlanmayı önerdi.

Bu plan, AB dışındaki firmaların rolünü zayıflatabilir. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 25 Mart’ta üç Baltık ülkesinin dışişleri bakanlarıyla yaptığı görüşmede, ABD’nin Avrupa savunma alımlarında rol oynamaya devam etmek istediğini söyledi.

‘BİZİ DIŞLAMAYIN’

İki hükümet kaynağına göre Rubio, ABD’li firmaların dışlanmasının Washington tarafından olumsuz karşılanacağını ifade etti. Bazı Avrupalı diplomatlar da benzer uyarılar aldıklarını belirtti.

Rubio’nun bu hafta Brüksel’de düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sırasında konuyu yeniden gündeme getireceği bildirildi.

Dışişleri yetkilileri, “Transatlantik savunma işbirliği ittifakı güçlendirir” diyerek Avrupa’nın savunmasını geliştirmeye yönelik çabaları memnuniyetle karşıladıklarını ancak ABD şirketlerinin dışlanmaması gerektiğini vurguladı. Letonya ve Estonya’dan konuya ilişkin yorum gelmedi. Litvanya ise açıklama yapmayı reddetti.

Trump yönetimi, Avrupa’nın kendi güvenliğinden daha fazla sorumlu olmasını isterken aynı zamanda Amerikan silah üreticileri için dış pazarların açık kalmasını hedefliyor.

Bu iki hedefin çatıştığı noktada, Avrupa’nın savunma harcamalarını iç pazarda tutma isteği öne çıkıyor. Avrupa Komisyonu’nun planı, AB dışındaki şirketlerin katılımına açık olduğunu söylese de, fiilen birçok idari ve teknik engel barındırıyor. Amerikalı yetkililer, bu durumdan giderek daha fazla rahatsızlık duyduklarını açıkça ortaya koyuyor.

Related Posts

Başkan Tugay’dan İzmir’deki operasyonla ilgili açıklama

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, operasyon hakkında açıklama yaptı. Tugay, “Soruşturmanın siyasi amaçlı olduğu kanaatindeyim” dedi.

Emine Erdoğan, Papa 14. Leo ile görüştü

Emine Erdoğan, Papa 14. Leo ile görüştü

Nedim Şener’den Özgür Özel’e ‘Leman’ tepkisi: Ortaya çıkacak tablodan sorumlu olur

Gazeteci Nedim Şener, Haber Global canlı yayınında sözde mizah dergisi Leman’ın hadsiz paylaşımını değerlendirdi. Özgür Özel’in, konuyla ilgili açıklamalarına da yorum yapan Şener, “Özgür Özel de burada bunu ifade özgürlüğü olarak savunuyorsa kusura bakmasın ortaya çıkacak tablodan sorumlu olur yani” ifadelerini kullandı.

Sigaraya 10 liralık zam geliyor

Yarın açıklanacak enflasyon rakamıyla birlikte kesinleşecek 6 aylık ÜFE rakamının ardından tüm sigara markalarının fiyatlarına en az 8, ortalama 10 TL zam yapılacak.

İzmir’deki soruşturmada gözaltı sayısı yükseldi

İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik ‘yolsuzluk’ soruşturmasında gözaltı sayısı 130’a yükseldi.

Son dakika… Trump: İsrail ateşkesi kabul etti!

ABD Başkanı Trump, İsrail’in “60 günlük ateşkesi” kabul ettiğini açıkladı.