Ticaret savaşını başlatan ABD, Avrupa’nın silahlarını almamasından şikayetçi

ABD’li yetkililer, Avrupa ülkelerine son haftalarda verdikleri mesajlarda, ABD yapımı silah alımlarının sürdürülmesini istedi. Yetkililer, Trump’ın AB’yi hedef alan yaptırım tehditlerine değinmedi.

Reuters’a konuşan beş kaynağa göre bu talep, Avrupa Birliği’nin savunma ihalelerinde ABD şirketlerinin rolünü sınırlamaya yönelik adımlar atmasının ardından iletildi. AB’nin bu yaklaşımı, Avrupa savunma sanayisini güçlendirmeyi ve ABD’ye olan bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.

Trump yönetiminin dış politikada attığı bazı adımlar, özellikle Ukrayna’ya yapılan yardımların kısa süreliğine kesilmesi ve Moskova’ya yönelik baskının hafifletilmesi, Avrupa’da ABD’nin güvenilirliğinin büyük oranda düşmesine sebep oldu.

Mart ayında Avrupa Komisyonu, Avrupa’yı Yeniden Silahlandır (ReArm Europe) adlı yeni bir savunma girişimiyle, askeri harcamaların artırılması ve ortak projelerin finanse edilmesi için 150 milyar euro borçlanmayı önerdi.

Bu plan, AB dışındaki firmaların rolünü zayıflatabilir. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 25 Mart’ta üç Baltık ülkesinin dışişleri bakanlarıyla yaptığı görüşmede, ABD’nin Avrupa savunma alımlarında rol oynamaya devam etmek istediğini söyledi.

‘BİZİ DIŞLAMAYIN’

İki hükümet kaynağına göre Rubio, ABD’li firmaların dışlanmasının Washington tarafından olumsuz karşılanacağını ifade etti. Bazı Avrupalı diplomatlar da benzer uyarılar aldıklarını belirtti.

Rubio’nun bu hafta Brüksel’de düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sırasında konuyu yeniden gündeme getireceği bildirildi.

Dışişleri yetkilileri, “Transatlantik savunma işbirliği ittifakı güçlendirir” diyerek Avrupa’nın savunmasını geliştirmeye yönelik çabaları memnuniyetle karşıladıklarını ancak ABD şirketlerinin dışlanmaması gerektiğini vurguladı. Letonya ve Estonya’dan konuya ilişkin yorum gelmedi. Litvanya ise açıklama yapmayı reddetti.

Trump yönetimi, Avrupa’nın kendi güvenliğinden daha fazla sorumlu olmasını isterken aynı zamanda Amerikan silah üreticileri için dış pazarların açık kalmasını hedefliyor.

Bu iki hedefin çatıştığı noktada, Avrupa’nın savunma harcamalarını iç pazarda tutma isteği öne çıkıyor. Avrupa Komisyonu’nun planı, AB dışındaki şirketlerin katılımına açık olduğunu söylese de, fiilen birçok idari ve teknik engel barındırıyor. Amerikalı yetkililer, bu durumdan giderek daha fazla rahatsızlık duyduklarını açıkça ortaya koyuyor.

Related Posts

Son dakika… Trump: İsrail ateşkesi kabul etti!

ABD Başkanı Trump, İsrail’in “60 günlük ateşkesi” kabul ettiğini açıkladı.

İmamoğlu: Değişimin zamanı geldi

CHP’nin tutuklu Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu, “Türkiyemizin değişim vakti gelmiştir” dedi.

Gemlik depremi sonrası Prof. Dr. Ercan olabilecek en büyük depremi açıkladı!

Bursa’nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki depremin ardından Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan bölgede gerçekleşebilecek potansiyel depremin büyüklüğünü paylaştı.

Devlet Bahçeli, rahatsızlığı sonrası yapılan yorumlara ateş püskürdü: ‘Yapay zeka diyen kabak kafalar, dublör diyen özürlü beyinler…’

MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulunuyor.

Netanyahu Beyaz Saray yolunda: Konu ise Gazze

ABD Başkanı Donald Trump, 7 Temmuz’da İsrail Başbakanı Netanyahu’yu Beyaz Saray’da ağırlamaya hazırlanıyor. Gazze’deki savaş, rehinelerin durumu ve bölgesel pazarlıkların masaya yatırılacağı görüşme öncesi, Trump taraflara anlaşma çağrısı yaptı. Ancak çağrıdan saatler sonra İsrail’in hava saldırılarında en az 60 Filistinli hayatını kaybetti.

Emekli Albay Orkun Özeller’den Devlet Bahçeli hakkında suç duyurusu

Emekli Albay Orkun Özeller, MHP lideri Devlet Bahçeli hakkında “Öcalan’a yönelik ‘kurucu önder’ söylemleri” nedeniyle suç duyurusunda bulundu.