UTTS’de fahiş fiyat dayatması

Belce ÖRÜ

Akaryakıt sektöründe kayıt dışılığı engellemek için getirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulaması için son tarih 31 Ocak’tı ama uygulamayla ilgili tartışmalar sürüyor. İktidar ise bu sistemi uygulamaya yönelik ısrarından vazgeçmiyor. Tartışmalar sürerken UTTS ile ilgili vatandaşın tepkisini çeken bir iddia da teknoloji firması CEO’su Ömer Ekinci’den geldi. Ekinci, araçlara takılması zorunlu tutulan 2.791 TL’lik çiplere ilişkin detayları sosyal medya platformu üzerinden paylaştı.

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ

Ekinci,  2.791 TL’lik cihazın maliyetinin 0.15 dolar yani 5.5 TL olduğunu ve bu cihazın arabalara vidayla delik açılarak takıldığını iddia etti. Ekinci, çipin plastik malzemeden ve herhangi bir meslek lisesi öğrencisinin yapabileceği basitlikte olduğunu üstelik arabanın satışında UTTS çipinin yenilenmesi gerektiğini belirtti. Ekinci, paylaşımlarını şu ifadelerle sürdürdü: “Aracınızı sattığınızda UTTS çöpe gidiyor, arabanızı alanda çipi yeniden almak zorunda. Size hikayenin sonunu söyleyeyim. İki sene sonra UTTS zorunluluğu kaldırılacak, işe yaramadığı anlaşılacak.” Bu paylaşım sonrası sosyal medyadan UTTS’ye yönelik tepkiler çığ gibi büyüdü. Bir vatandaş şu ifadeleri kullandı: “Nasıl etsek de vatandaşın cebinde, elinde, avcunda ne var ne yok alsak? Parası kalmadıysa faizle kredi kullandırıp aldırsak…O da olmuyorsa bir şeylerini sattırıp aldırsak diyorlar sanki.” Bir başka vatandaş ‘X’ üzerinden, “Para lazım ya illaki kilitleyecekler bir şeyler. Bu çipleri kim üretiyor acaba?” ifadelerini kullanırken bir diğeri de, “Ülkenin kaynakları birilerine böyle peşkeş çekiliyor. Hazine’nin kasası boşalınca vergi üstüne vergi bindiriyorlar” dedi.

500 TL’ye satsalar yine makuldü

Görüşüne başvurduğumuz, RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) teknolojisini kullanan bir girişimin CEO’su konuya şu sözlerle açıklık getirdi: “Cihazı, plastik bir kapsülün içine yerleştirilen kimlik olarak düşünün. Yazılım geliştirme, operasyonel giderler, çip ve saha maliyetini de eklersek cihazı 500 TL’ye satsalar bile makul karşılanabilirdi fakat 2.791 lira gerçekten uçuk kalıyor. Vatandaştan fahiş bir ücret talep ediliyor. Üstelik bu sistemin çok daha gelişmiş şekli zaten kurumsal firmaların araçlarında kullanılıyor.”

Related Posts

Çalışma Bakanı Işıkhan, Özbekistan’da!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye-Özbekistan Ortak Daimi Komisyonu 1’inci Toplantısı ve Eylem Planı İmza Töreni’ne katılmak üzere Özbekistan’a gitti.

Rekabet Kurumu onayladı; N11 artık Birleşik Arap Emirlikleri sermayeli

Rekabet Kurumu onayladı; N11 artık Birleşik Arap Emirlikleri sermayeli

Ekonomist Taner Özarslan: Türkiye olarak biz yıllardır enflasyon krizinden çıkamadık, 2009 yılında borçlarını ödeyemeyen Yunanistan dahil bu sorunu çözdü

Ekonomist Taner Özarslan: Türkiye olarak biz yıllardır enflasyon krizinden çıkamadık, 2009 yılında borçlarını ödeyemeyen Yunanistan dahil bu sorunu çözdü

Asya borsalarında ticaret savaşları iyimserliği: Hindistan dışında yükseliş! (6 Mayıs 2025)

ABD yönetiminin korumacı ticaret tutumu varlık fiyatlamaları üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. Küresel piyasalarda, merkez bankalarının kararları öncesinde yatırımcıların “bekle-gör” yaklaşımına girmesiyle karışık bir seyir öne çıkıyor. Asya …

Türkiye’nin en zengin iki insanını bir araya getiren etkinlik

Türkiye’nin önde gelen iş insanlarından Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’u İstanbul Çamlıca’daki Yıldız Holding kampüsünde ağırladı. Daha önce Miami’de bir Türk kahvaltısında bir araya gelerek sözleşen iki iş insanı, Çamlıca’daki buluşmada sanat, tarih ve klasik otomobiller üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

Şimşek, Endonezyalı mevkidaşı ile görüştü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Endonezya Maliye Bakanı Sri Mulyani Indrawati ile bir araya geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir