Üç profesörden Ege depremleri uyarısı: Hafife almayın

AFAD, Ege Denizi’nde, 28 Ocak 2025 tarihinden itibaren yoğunlaşmaya başlayan depremlerin sayısının 400’ün üzerine çıktığını, ölçülen en büyük depremin 4.8 büyüklüğünde olduğunu açıkladı. Ege’de sarsıntılar sürerken deprem uzmanlarından da peş peşe uyarılar geliyor.

PROF. DR. OSMAN BEKTAŞ’TAN 1956 HATIRLATMASI

Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Osman Bektaş, Ege – Santoroni depremlerinin hafife alınmaması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Bektaş’ın paylaşımı şöyle:

“Ege-Santorini adası depremlerini hafife almayın. Santorin Adasının kuzeydoğusunda uzanan Amorgos Havzasının batısını ve doğusunu sınırlayan paralel faylar 1956 yılında karşılıklı olarak 7,8 ve 7,2 deprem çiftlerini üretmiştir. Havza ortasında uzanan bir diğer fay üzerinde 6-7 km derinde 4 den büyük 6 depremin oluşması heriki havza sınırı fayları üzerindeki büyük depremlerin orta fay segmenti üzerine zamana bağlı olarak stres yüklediğini gösterebilir. Bu nedenle bölgede 1956 depremine benzer bir deprem yaşama olasılığı vardır.”

PROF. DR. NACİ GÖRÜR: DİKKATLİ OLUN

Prof. Dr. Naci Görür de sosyal medya paylaşımında “dikkatli olunması” gerektiğini belirtti. Görür şunları yazdı: “Arkadaşlar Yunanistan’ın Ege Denizindeki Santorini Adasının kuzey doğusunda dünden beri gittikçe sıklaşan depremlerden bahsetmiştim. Bugün de gittikçe artması üzerine Ege kıyılarımızda söz konusu yere yakın vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum. Sevgiyle.”

PROF. DR. AHMET ERCAN: YANARDAĞ KAYNAKLI OLABİLİR

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da depremlerin yanardağ kökenli olduğunu belirtti. Prof. Dr. Ercan’ın paylaşımları da şöyle: “Bir kaç gündür Ege DenizindeSantorini adasında en büyüğü M4,8 Richter’i bulan küçük deprem ile depremcikler sürekli sarsıntılar biçiminde olmaktadır. Deprem ile depremciklerin odak derinliklerinin 1 ile 5 km olması, yer sarsıntılarının yanardağ kökenli olduğunu göstermektedir.

Mağma ilintili patlama öncesi mağma odası kökenli 250 bar dolayındaki basınç artışı 2200 C sıcaklıkla yer kabuğunu delip püskürmek istemektedir. Silikatlı bir lav püskürürse , yanardağ bombaları da fırlatabilir. Patlamayı deprem eşlik ederse M5 ile M7 dolayında üreyebilecek depremler Süpürtü dalgaları üretebilir. Bu dalgalar Ege Adaları, Mora, Girit, Pelepones, Türkiye Teke Yarımadamızın kıyı kuşağını etkileyebilir. Santorini ile yakın adalardaki yerleşimlerin boşaltılması, deniz ulaşımı ile balıkçılığın kısıtlanması gerekir.

DİKKAT ÇEKEN ÜÇ BELİRTİ…

Jeofizik biliminde yanardağ patlamalarının üç belirtisi vardır” diyerek şu uyarılarda bulundu: “1. Sığ deprem ile depremcik fırtınaları 2. Gaz çıkışları 3. Yerden gelen gürültüler 4. Yerin şişmesi… Santorini’de bunlardan üçü gerçekleşmiştir. Ancak, bu belirtiler olsa da patlama gerçekleşmeyebilir. Kimileyin, 1 hafta, 1 yıl bile gecikebilir ya da hiç olmayabilir. Santorini’de 16. Yüzyıl ile MÖ 1600 de püskürme olmuştur. Türkiye’de de Tendürek ile Ağrı Dağında benzer JEOFİZİK belirtiler gözlenmektedir.”

(HABER MERKEZİ)

Related Posts

New York’ta 5+1 formatlı Kıbrıs toplantısı: Bakan Fidan da katılıyor, gündemde ne var?

New York’ta 5+1 formatlı Kıbrıs toplantısı: Bakan Fidan da katılıyor, gündemde ne var?

Türkiye artık daha güçlü: 15 Temmuz direnişinin 9. yılı

Yeni Şafak Gazetesi’nin 15 Temmuz 2025 tarihli birinci sayfasında yer alan manşet ve haberler… Akkuyu’daki maaş sorunu işleri aksattı ABD yaptırımları ve Rosatom’un finansman sıkıntısı Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki çalışmaları aksattı. Maaşlarını …

Afrika kıtasından UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 3 yeni kayıt

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen 47. Genişletilmiş Dünya Mirası Komite Toplantısında, Afrika’dan 3 yeni alan listeye alınırken, 3 alan da “Tehlike Altındaki Dünya Mirası” listesinden çıkarıldı. Buna göre, bölge halkı tarafından tanrıların ve …

ABD Ankara Büyükelçisinden kritik çıkış! ‘Onlara devlet borcumuz yok’

ABD Ankara Büyükelçisi Tom Barrack bir televizyon kanalının sorularını yanıtladı. Suriye’de YPG ve SDG’nin konumu hakkında konuşan Barrack, “YPG, PKK’nın bir türevidir. SDG’ye bağımsız devlet kurma borcumuz yok. Özgür Kürdistan olmayacak, özgür SDG devleti olmayacak. SDG artık makul olmalı” dedi.

Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı neden gözaltına alındı? Özgür Kabadayı kimdir?

Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı’nın yaşamı ve neden gözaltına alındığı merak ediliyor. Peki, Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı neden gözaltına alındı? Özgür Kabadayı kimdir? İşte ayrıntılar…

Trump bakır ithalatına yüzde 50 tarife uygulanacağını açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Ağustos’tan itibaren bakır ithalatına yüzde 50 gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı.