Yapay zekanın halüsinasyon görmesi: Olmayan bilgileri sunuyor

Var olmayan ancak gerçek gibi görünen algısal yanılsamalar halüsinasyonlar olarak adlandırılır. ChatGPT, DeepSeek ve Gemini gibi büyük dil modellerinin kullanıcılarına yanlış, çarpık veya gerçek olmayan çıktılar sunması, insanlara “Yapay zeka halüsinasyon görebilir mi?” sorusunu akıllara getiriyor.

Yapay zeka, insan zekasına özgü bazı işlevleri yerine getirebilir ancak bilinçli değildir. Bununla birlikte, bir insan gibi “halüsinasyonlar görebilir.”

Genellikle “tarafsız ve doğru” olarak kabul edilen yapay zekanın, gerçek dışı ve yanıltıcı veriler üretmesi, güvenilirlik ve şeffaflık endişelerini artırıyor. Yapay zeka destekli sohbet robotları, girilen komuta uygun yanıtlar sunarak yapay zekanın “yanılmaz” olduğu algısını yaratsa da “halüsinasyonlar görmesi” ciddi sonuçlara neden olabilir.

Uzmanlara göre, yapay zekanın yanlış veya gerçek dışı bilgi sunması, kullanıcıya fayda sağlama amacından kaynaklanmaktadır. Profesör Ehsan Hoque, yapay zekanın “dalkavukluk” yaptığını belirterek, yanlış bilgi aktarımının, eksik verilerden kaynaklanabileceğini vurguladı.

Hoque’a göre, yapay zeka modelleri, gerçekleri doğrulamak yerine kelime kalıplarına dayanarak metin oluşturur. Bu durum, yanlış ve yanıltıcı metinlerin üretilmesine neden olabilir.

Hoque, halüsinasyonların kasıtlı olmadığını ancak sisteme değer yargılarının kodlanabileceğini belirtti. Şu anki teknolojinin halüsinasyon sorununu çözecek kapasiteye sahip olmadığını ifade etti.

Uzmanlar, yapay zekanın gerçek olmayan bilgileri doğruymuş gibi sunmasını, nöropsikiyatrik bir hastalık olan “konfabulasyon” rahatsızlığına benzetiyorlar. Bu durumun, yapay zekanın resmi belgelerde kullanılması durumunda ciddi sonuçlara yol açabileceği belirtilmektedir.

Washington Üniversitesi Dilbilimi Bölümü Profesörü Bender, yapay zekaya mutlak güvenilmemesi gerektiğini vurgulayarak yapay zekaya duyulan aşırı güvenin pazarlama stratejileriyle ilişkili olduğunu belirtti. Bender, yapay zekanın halüsinasyon sorununu çözecek bir şeye sahip olmadığını ifade etti.

Related Posts

BYD’nin SEAL U modeli ‘Türkiye’de Yılın Otomobili’ seçildi

BYD SEAL U modeli Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) üyelerinin oylarıyla 2690 puan alarak, “Türkiye’de Yılın Otomobili” seçildi. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, “Hem elektrikli hem de şarj edilebilir hibrit versiyonuna sahip SEAL U, Türkiye’de Yılın Otomobili Ödülü’nü kazanarak, bu başarılara bir yenisi ekledi” dedi.

ÖTV zammı şekilleniyor! Yüzde 50 artacak

ÖTV düzenlemesi ile ilgili yeni detaylar belli olmaya başladı. Düzenlemenin ardından o aracın ÖTV oranı yüzde 50’ye çıkarılacak.

Gecenin sırlarını çözen bilim! Karanlıkta görme yenilikleri

Geceyi gündüze çeviren karanlıkta görme teknolojileri, bilim dünyasında heyecan oluşturdu. Gelişmiş sensörler, yapay zeka ve biyoteknoloji alanındaki son yenilikler, insanlığın karanlıkta algılama yeteneğini yeniden tanımladı. Güvenlikten tıbbi …

Linux Mint, parmak izi desteğiyle yenileniyor

Linux dünyasında kullanıcı deneyimini ön planda tutmasıyla tanınan Linux Mint, beklenen bir özelliği nihayet sistemine entegre ediyor. Mint ekibinin Haziran ayı güncellemesine göre, yeni sürümle birlikte parmak iziyle giriş sistemi kullanılabilecek …

WhatsApp’ta telefon numarası vermeden sohbet imkanı başlıyor

WhatsApp, kullanıcıların gizliliğini korumaya yönelik uzun süredir beklenen bir adımı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Platform, tıpkı rakipleri Telegram ve Signal gibi kullanıcı adı (username) sistemini uygulamaya koymak üzere çalışmalarını hızlandırdı. Artık kullanıcılar, telefon numarası paylaşmadan sohbet başlatabilecek.

15 yılın ardından WhatsApp uygulaması iPad’de kullanılabilecek

15 yılın ardından WhatsApp uygulaması iPad’de kullanılabilecek