Uzmanlar uyardı: Alkol tüketimi için güvenli bir seviye yok

ABD’de Alkol Tüketimi Yılda Yaklaşık 100.000 Kanser Vakasından Sorumlu

Bir rapora göre, alkol tüketimi her yıl ABD’de yaklaşık 100.000 kanser vakasından ve 20 bin kanserden kaynaklı ölümden sorumlu. Kadınlarda meme kanseri ve sindirim sistemi kanserleri gibi birçok kanser türü için risk faktörü olan alkol, en az yedi farklı kanser türü ile doğrudan ilişkilendiriliyor.

DÜŞÜK TÜKETİM BİLE RİSK OLUŞTURABİLİYOR

Özellikle meme, ağız ve boğaz kanserlerinde, riskin günde bir veya daha az içki tüketiminde bile arttığı belirtiliyor. ABD Beslenme Kılavuzları’na göre, kadınlar için günde bir, erkekler için ise bir ila iki içki “sağlıklı sınırlar” olarak kabul edilse de bu miktarın bile kanser riskini artırabileceği vurgulanıyor.

Rapora göre, alkolün kanser riskini artırmasının dört ana nedeni bulunuyor: oksidatif stresi artırarak DNA ve proteinlere zarar vermesi, hormon seviyelerini değiştirerek özellikle meme kanseri riskini yükseltmesi, vücudun kanserojenleri emme hızını artırması ve toksik bir bileşik olan asetaldehite dönüşerek DNA’ya zarar vermesi.

ABD’de alkolle ilişkili kanserlerin en büyük yükünü kadınlarda meme kanseri oluşturuyor. Sadece 2019 yılında meme kanseri ile ilişkilendirilen 44.180 vaka, kadın meme kanseri vakalarının %16,4’ünü temsil ediyor.

ABD Sağlık Direktörlüğü, alkol tüketimi ve kanser arasındaki ilişkiye dair farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Yetişkin Amerikalıların yaklaşık yarısı alkol ve kanser arasındaki bağlantıyı bilmiyor.

Dünya Sağlık Örgütü, alkolü birinci grup kanserojenler arasında sınıflandırıyor ve alkol ürünlerine kanser riski hakkında yeni uyarı etiketlerinin eklenmesi ve eğitim çabalarının artırılması gerektiğini öneriyor.

Related Posts

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

İzmir’den Cinsel İstismarla Mücadele Seferberliği

​İzmir Yaşam Boyu Destek Akademisi gerçekleştirdiği BANA DOKUNMA Projesi ile çocuklara karşı uygulanan cinsel istismar suçlarına karşı savaş açtı.

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Sülükle tedavi (Hirüdoterapi) ne işe yarar? Kalp krizi riskini azaltıyor mu? Uzmanı açıkladı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (GETAT) uygulanan sülük tedavisi, kanın pıhtılaşmasına engel olarak kalp krizi riskine karşı alternatif bir tedavi yöntemi sunuyor.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.