Tanımlanamayan mikroorganizma milyon yıllık iz bıraktı

Jeologlar, Mikro Tünellerde Yaşayan Gizemli Canlıyı Keşfetti

Almanya’daki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nden jeolog Cees Passchier liderliğindeki bir ekip, kaya içindeki mikroskopik delikleri inceleyerek bu gizemli oluşumları ilk kez bilimsel olarak tanımladı. Araştırmacılar, kaya içerisinde bulunan saf kalsiyum karbonat tozlarıyla dolu olan ‘mikro tünellerin’ jeolojik süreçlerle değil, kayaları “kemiren” organizmalar tarafından oluşturulduğunu belirledi.

Passchier, keşfin heyecan verici olmasını “Bu endolitik mikroorganizmanın gerçek kimliğini henüz bilmiyor olmamız” olarak nitelendiriyor.

Bilim insanlarının elde ettiği kanıtlar, bu canlıların yaklaşık bir milyon yıl öncesine ait olabileceğini gösteriyor. O dönemde kayaçlar okyanus tabanında, ışık almayan ve organik materyallerle beslenen koşullarda bulunuyordu. Zamanla tektonik hareketler sonucu yüzeye çıkan kayalar, aşırı ısı ve basınca maruz kaldı ve içerdikleri biyolojik maddeler, organizmalar tarafından tüketilebilir hale gelmek için parçalandı.

Araştırmacılar, bu mikroorganizmaların kayalara su akıntıları aracılığıyla ulaşıp, daha nemli bir iklim döneminde burada yaşamlarını sürdürdüklerini düşünüyor. Mikro tünelleri oluşturan organizmaların, karbonat içinde hapsolmuş kısa zincirli hidrokarbonları ve diğer besin maddelerini çözerek tükettikleri ve asidik salgılarını kullandıkları tahmin ediliyor.

Bu organizmalar tarafından oluşturulan dikey tünellerin benzer yönde ilerlemesi dikkat çekici. Araştırmacılara göre bu durum, besin kaynaklarının tükenmesiyle birlikte organizmaların daha derinlere doğru kazı yapmaya devam etmesinden kaynaklanıyor. Fungusların oluşturduğu tünellerin aksine, bu mikro tüneller birbirine bağlanmıyor ve bilinmeyen bir biyolojik yapının varlığını gösteriyor.

Passchier, bu gizemli yaşam formunun hala var olabileceğine ve küresel karbon döngüsü üzerinde önemli etkilere sahip olabileceğine dikkat çekiyor: “Bu yapının bilim dünyasında keşfedilmesi son derece önemli.”

Organizmaların kayaçlardan salınan karbon miktarının iklim modellerinde göz önünde bulundurulması gerekebileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, bu mikro tünellerin Kuzey Afrika ve Arap Yarımadası’ndaki çöl kayaçlarında oldukça yaygın olduğunu belirtiyor.

Related Posts

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

iPhone 17 için nefesler tutuldu! Türkiye fiyatı belli oldu

Her yıl olduğu gibi bu yılda tanıtımı yapılması beklenen iPhone 17 için geri sayım başladı. Yeni telefonun Türkiye fiyatı ortaya çıktı.

Spotify’dan Rekabet Kurulu incelemesi hakkında açıklama

Rekabet Kurulu, dijital müzik sektörünün önde gelen platformlarından Spotify hakkında bir inceleme başlattığını sabah saatlerinde duyurmuştu. Konuya ilişkin olarak Spotify cephesinden de ilk resmi açıklama da geldi.

PNG formatı 20 yıl sonra büyük değişim geçiriyor

JPEG ve GIF’in tahtını yıllardır paylaşan PNG, nihayet modern bir güncelleme alıyor. Yepyeni özelliklere kavuşacak olan PNG formatı artık HDR, animasyon ve Exif desteğine kavuşuyor.

PlayStation oyunlarına zam geldi

Sony’nin PlayStation oyunlarına zam geldi. Türkiye’de oyun fiyatları sürekli artıyor ve bu sefer de PS tarafındaki AAA oyunlara zam geldi.

BYD’nin SEAL U modeli ‘Türkiye’de Yılın Otomobili’ seçildi

BYD SEAL U modeli Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) üyelerinin oylarıyla 2690 puan alarak, “Türkiye’de Yılın Otomobili” seçildi. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, “Hem elektrikli hem de şarj edilebilir hibrit versiyonuna sahip SEAL U, Türkiye’de Yılın Otomobili Ödülü’nü kazanarak, bu başarılara bir yenisi ekledi” dedi.