Şara’nın önündeki zor karar: Dürziler

Mehmet Yuva: Suriye’nin Kaderini Elinde Tutmuş Dürziler

Aydınlık Gazetesi yazarı Mehmet Yuva, Suriye’deki yeni yönetime ve bölgedeki Dürzilere ilişkin tartışmalara ışık tuttu. Yuva, Dürzi topluluğunun tarih sahnesindeki yerini ve bugüne taşıdığı gelenekleri ele aldı.

Yuva’nın Değerlendirmesi

Dürziler, farklı kökenlere sahip olmalarına rağmen binlerce yıllık toprak geleneğini devam ettiren önemli bir topluluktur. Filistin-İsrail, Lübnan, Suriye ve Latin Amerika’da yaşayan Dürziler, 23 Kasım 2013’te yayımlanan makalemizde detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Suriye’deki yeni yönetimin kendisine sağlam bir yer bulmak için çaba sarf ettiği dönemlerde, Dürzilerin durumu da merak konusu olmaktadır. HTŞ’nin Şam’da güçlenmesi, yeni yönetimin meşruiyetini kazanma çabaları ve bölgedeki denge arayışlarına dair tartışmalar devam etmektedir.

Korku ve Tartışma Yaratan Gelişmeler

Esad sonrası dönemde alevlenen iç karışıklıklar, Dürzilerin de endişe ve korku içinde olmalarına neden olmuştur. Yabancı savaşçılara vatandaşlık verilmesi, askeri pozisyonların dağıtılması ve eğitim müfredatlarında yapılan değişiklikler toplumda rahatsızlık uyandırmaktadır.

Bu gelişmeleri değerlendiren Dürziler, HTŞ’nin bölgeye sokulmaması konusunda kararlı bir tutum sergilemektedirler. Halkın meşru bir yönetim tarafından seçilinceye kadar HTŞ’yi kabul etmeyeceklerini açıklamışlardır.

İsrail’den Müdahale Talebi

HTŞ’nin bölgedeki etkisi artarken, Dürziler zor bir kararın eşiğindedir. Askeri bir müdahale durumunda uluslararası yardım talepleri gündeme gelebilir ve hatta İsrail’den müdahale isteme ihtimali bulunmaktadır.

Dürzilerin, Suriye’den ayrılmayı veya İsrail’e bağlanmayı son seçenek olarak gördüğü bilinmektedir. Ancak HTŞ’nin bölgeden geri adım atması, diğer bölgelerde de benzer tepkilere yol açabilir ve bu durum Suriye’nin tarihsel geçmişindeki mücadelelerin benzerliğini akıllara getirmektedir.

Related Posts

Gazze’de can kaybı 57 bin 523’e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 57 bin 523’e, yaralananların sayısının ise 136 bin 617’ye yükseldiği duyuruldu.

Rusya: Harkiv ve Donetsk’te iki yerleşim birimini ele geçirdik

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Harkiv ve Donetsk bölgelerinde iki yerleşim birimini ele geçirdiklerini duyurdu.

Eşini bıçaklayıp elektrikli bisikletle hastaneye götürdü, serbest bırakıldı

Bursa’nın İnegöl ilçesinde, parkta tartıştığı eşini bıçakla yaralayan Hanım Z. (37), yaralı eşi Şafak Z.’yi (42) elektrikli bisikletle hastaneye götürdü. Gözaltına alınan kadın, eşinin şikayetçi olmaması üzerine serbest bırakıldı.

Erdoğan: CHP’nin birinci parti olması söz konusu değil; yolsuzluk sendromu içindeler, her yerden pis kokular geliyor!

Erdoğan: CHP’nin birinci parti olması söz konusu değil; yolsuzluk sendromu içindeler, her yerden pis kokular geliyor!

4 arkadaşın araba sefası vahşetle bitti

Çorum’da 4 gündür kayıp olarak aranan Yücel Kolçak’ın bıçaklanarak öldürüldüğü ve gömüldüğü ortaya çıktı. Olayla ilgili 3 şüpheli gözaltında.

Erzurum’da 439 kişi kayıp olarak aranıyor

Erzurum Valisi 2020-2025 yılları arasındaki kayıp aramalarıyla ilgili bilgilendirmede bulundu. Vali, 439 kişinin halen arandığını bildirdi.