Mali hükümeti Kanadalı şirketin çıkardığı altına el koydu

Mali Hükümeti, Barrick Gold’un Madeninden Altına El Koydu!

Kanadalı madencilik firması olan Barrick Gold, Mali’deki Loulo-Gounkoto maden sahasından çıkardığı altına el konulmasıyla karşı karşıya kaldı, bu durum nedeniyle şirket geçici olarak faaliyetlerini durdurdu.

Ulusal basında çıkan haberlere göre, Bamako yönetimiyle Barrick Gold arasındaki gelir paylaşımı konusundaki anlaşmazlık, altın stoklarına el konulmasıyla sonuçlandı ve Malili yetkililer cumartesi günü maden sahasına gelerek, çıkarılan altınları almaya başladı.

Dünyanın en büyük ikinci altın maden şirketi olan Barrick Gold, Mali hükümetini, çıkarılan altınları bir bankada toplamak ve ihracatını engellemekle suçlarken, 7 haftadır sahadan altın sevkiyatı yapamamaktan şikayetçi.

Bamako yönetimiyle şirket arasındaki anlaşmazlık, geçen yıl şirketin çalışanlarının gözaltına alınması ve üst düzey yöneticilerinin tutuklanma emriyle sonuçlanmıştı.

Mali’nin batısındaki Loulo-Gounkoto madeninin işletmesinin yüzde 80’i Barrick’e aitken, yüzde 20’si Mali devletine ait. Mali hükümeti, Ağustos 2023’te madencilik yasasında değişiklik yaparak devlete daha fazla gelir sağlamayı ve madencilik sektörünün milli hasılaya daha fazla katkıda bulunmasını hedefliyor.

Mali, Afrika’nın en büyük altın üreticilerinden biri olup geçen yıl 57,3 ton altın üretimi gerçekleştirmiştir ve 14 madencilik şirketi faaliyet göstermektedir.

Related Posts

Erzurum’da 439 kişi kayıp olarak aranıyor

Erzurum Valisi 2020-2025 yılları arasındaki kayıp aramalarıyla ilgili bilgilendirmede bulundu. Vali, 439 kişinin halen arandığını bildirdi.

Cezaevinden çıktı 2 gün sonra eşini öldürüp intihar etti

Amasya’da cezaevinden 2 gün önce tahliye olan Yunus Köse (35), tartıştığı eşi Kader Köse’yi (30) tabancayla vurarak öldürüp, intihar etti. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

Sigorta şirketi kendi evini sigortalamamış

Avrupa’nın önde gelen şirketlerinden Generali, Milano’daki gökdelen genel merkezinde yaşanan ilginç ve ironik bir kazayla gündemde.

En düşük emekli maaşı düzenlemesi komisyonda kabul edildi

En düşük emekli maaşının 16 bin 881 TL’ye yükseltilmesini öngören madde, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

MSB: Mutabakat Muhtıramızın ‘hukuksuz’ olarak nitelendirilmesi tarafımızca kabul edilmemekte

Milli Savunma Bakanlığı Kaynakları, AB Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi’nde hedef alınan Türkiye ve Libya arasındaki Deniz Yetki Alanları Muhtırası’na ilişkin, “Yunanistan ve GKRY’nin tek taraflı siyasi yönlendirmeleri sonucunda Mutabakat Muhtıramızın ‘hukuksuz’ olarak nitelendirilmesi tarafımızca kabul edilmemektedir” dedi.

Polise yakalanınca namaza durdu, cezadan kurtulamadı

Nevşehir’de denetimden kaçmak isterken ekipler tarafından yakalanan 3 tekerlekli motosikletin sürücüsü Suriye uyruklu Feyyaz Alabed (29), namaz kılmaya başladı. Ekipler, Alabed’e namazını kıldıktan sonra 23 bin 11 TL para cezası uyguladı.