Kayyumun kararı mahkemelik oldu

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü, EUA Üyeliğinden Çıkarma Kararıyla Eleştiri Topladı

Boğaziçi Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Naci İnci, üniversiteyi akademisyenlerine danışmadan ve bilgi vermeden Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) üyeliğinden çıkarmıştı.

Rektör, 2001’de kurulan EUA’nın kurucuları arasında yer alan Boğaziçi Üniversitesi’ni Ocak 2025’te üyelikten çıkararak eleştirilere maruz kaldı. Bu karar, keyfi bir şekilde alındığı gerekçesiyle büyük tepki topladı.

Kayyum Rektör Ataması Mahkemelik Oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 02 Ocak 2021’de Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanması, ‘kayyum rektör’ eleştirilerine yol açtı. Atanan rektörlerin uygulamaları, üniversitedeki olayların artmasına sebep olurken mevcut rektör Prof. Dr. Naci İnci’nin EUA’dan çıkarma kararı, Emeritus Profesör Alpar Sevgen, Prof. Dr. Gülcan Erçetin ve Prof. Dr. Fikret Adaman tarafından mahkemeye taşındı.

3 profesörün açtığı yargı süreci sonucunda İstanbul İdare Mahkemesi‘nde aldıkları kararın durdurulması talep edildi.

Gelen bilgilere göre; Prof. Alpar Sevgen, 49 Avrupa ülkesinden 900’e yakın üniversitenin üyesi olduğu EUA’nın amacının, akademik özgürlük, kurumsal özerklik, ifade özgürlüğü, dürüstlük, kapsayıcılık, çeşitlilik, eşitlik ve adalet, dayanışma, yaratıcılığın ve eleştirel düşüncenin teşvik edilmesi olduğunu belirtti.

“Keyfi ve Hukuksuz Kararlara Karşı Mücadele Devam Ediyor”

Prof. Sevgen açıklamasında şunları belirtti: “Mevcut Boğaziçi yönetimi bu amaçları benimsemiyor mu? EUA ile aynı değerleri paylaşmıyor mu? Üniversitenin yönünün, ibresinin keyfi şekilde tersine çevrilmesini durdurabilmek amacıyla yargıya başvurduk, dava açtık. Hukuksuz ve keyfi kararların ardı arkası kesilmiyor. Bu keyfilik ve hukuksuzluğu yapan yönetimin değişmesi gerekiyor. Bunun için 4 Haziran’da süresi dolacak 703 nolu kararname yerine TBMM’nin çağdaş bir kanun yapmasını ve ağustos ayında akademisyenlerin görüşlerini dikkate alacak yeni bir yasanın uygulanmasını umuyoruz.”

Related Posts

Afrika kıtasından UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 3 yeni kayıt

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen 47. Genişletilmiş Dünya Mirası Komite Toplantısında, Afrika’dan 3 yeni alan listeye alınırken, 3 alan da “Tehlike Altındaki Dünya Mirası” listesinden çıkarıldı. Buna göre, bölge halkı tarafından tanrıların ve …

ABD Ankara Büyükelçisinden kritik çıkış! ‘Onlara devlet borcumuz yok’

ABD Ankara Büyükelçisi Tom Barrack bir televizyon kanalının sorularını yanıtladı. Suriye’de YPG ve SDG’nin konumu hakkında konuşan Barrack, “YPG, PKK’nın bir türevidir. SDG’ye bağımsız devlet kurma borcumuz yok. Özgür Kürdistan olmayacak, özgür SDG devleti olmayacak. SDG artık makul olmalı” dedi.

Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı neden gözaltına alındı? Özgür Kabadayı kimdir?

Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı’nın yaşamı ve neden gözaltına alındığı merak ediliyor. Peki, Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı neden gözaltına alındı? Özgür Kabadayı kimdir? İşte ayrıntılar…

Trump bakır ithalatına yüzde 50 tarife uygulanacağını açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Ağustos’tan itibaren bakır ithalatına yüzde 50 gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı.

Şara ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Barrack bir araya geldi

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ve beraberindeki heyet, Şam’a gerçekleştirdikleri ziyarette Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile görüştü.

Rusya, Ukrayna’da bir yerleşim birimini daha ele geçirdi: Tolstoy Rus kontrolüne geçti

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesinde Tolstoy yerleşim biriminin kontrolünü ele geçirdiklerini duyurdu.