Jinekolojik kanserlerde erken tanı hayat kurtarıyor

Jinekolojik Kanserler ve Önemi

Türk Jinekolojik Kanser Vakfı’nın Başkanı Prof. Dr. Polat Dursun, dünya genelinde her yıl 1,5 milyon jinekolojik kanser vakası görülürken, Türkiye’de ise yılda 15-20 bin arasında vaka olduğunu belirtti. Dursun, düzenli sağlık kontrollerinin erken teşhis için ne kadar önemli olduğuna vurgu yaparak kanser farkındalığının yaygınlaştırılmasının ve vatandaşların düzenli muayenelere yönlendirilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 18 milyon kişiyi etkileyen kanserin içerisinde jinekolojik kanserlerin önemli bir yere sahip olduğunu belirten Dursun, “Türkiye’de her yıl 15-20 bin jinekolojik kanser vakasının görüldüğünü biliyoruz. Bu vakaların yarısından fazlası ne yazık ki yaşamını kaybediyor. Bu nedenle önlem almak ve erken teşhis hayati önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Dursun, kadınların jinekolojik kanserlerden korunması için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma ve düzenli kontrollerin yanı sıra belirtiler konusunda da bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Karın şişliği, ağrı, kabızlık ve düzensiz adet kanamaları gibi belirtilerin fark edilmesi durumunda mutlaka jinekolojik muayeneye başvurulması gerektiğini söyleyen Dursun, erken teşhisin önemini vurguladı.

“Jinekolojik Kanserlerde Erken Teşhis Hayati Önem Taşır”

Hastalık belirtileri olmayan kadınların dahi yılda bir kez jinekolojik muayene olmaları gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Dursun, jinekolojik kanserlerin genellikle erken belirti vermediğini ve özellikle yumurtalık kanserinin muayene ve ultrason ile teşhis edilebildiğini belirtti. Ayrıca, HPV aşısının genç yaşlardan itibaren yapılmasının rahim ağzı, vulva ve vajina kanseri gibi riskleri azaltıcı etkisi olduğunu sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Dursun, Türkiye’nin jinekolojik kanser cerrahisinde dünya çapında önemli bir konuma sahip olduğunu ve hastaların tedavilerinin de alanında uzman kişiler tarafından yapıldığını belirterek, vatandaşların sağlık konusunda daha bilinçli olmaları gerektiğini ifade etti.

Related Posts

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

İzmir’den Cinsel İstismarla Mücadele Seferberliği

​İzmir Yaşam Boyu Destek Akademisi gerçekleştirdiği BANA DOKUNMA Projesi ile çocuklara karşı uygulanan cinsel istismar suçlarına karşı savaş açtı.

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Sülükle tedavi (Hirüdoterapi) ne işe yarar? Kalp krizi riskini azaltıyor mu? Uzmanı açıkladı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (GETAT) uygulanan sülük tedavisi, kanın pıhtılaşmasına engel olarak kalp krizi riskine karşı alternatif bir tedavi yöntemi sunuyor.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.