İzmir’in tıbbi atık tesisi halk sağlığı için faaliyette

İzmir’de Tıbbi Atıklar Evsel Atığa Dönüşüyor!

İzmir genelinde bin 50 sağlık kuruluşu tarafından üretilen tıbbi atıklar, halk sağlığını korumak amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nde evsel atığa dönüştürülüyor. 2020 yılında faaliyete geçen tesis, günde yaklaşık 30 ton tıbbi atığın bertaraf edilmesini sağlayarak, bugüne kadar 400 bin ton tehlikeli atığın dönüşümünü gerçekleştirdi.

Çevre ve İnsan Sağlığı Açısından Önemli Bir Adım

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menemen’de hizmete aldığı tıbbi atık sterilizasyon tesisi, çevre ve insan sağlığı açısından büyük bir önem taşıyor. Devlet hastaneleri, özel hastaneler ve diyaliz merkezleri gibi bin 50 sağlık kuruluşundan alınan tıbbi atıklar, güvenli bir şekilde teslim alınarak çevrimiçi mobil atık takip sistemi (MOTAT) ile kayıt altına alınıyor ve lisanslı araçlarla tesise taşınıyor.

Atıkların Güvenli Bir Şekilde Dönüşümü Sağlanıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Atık Yönetim Tesisleri Şube Müdürü Seyda Yapıcı, tesisin 7 gün 24 saat faaliyette olduğunu ve atıkların 150 santigrat derecede 45 dakika boyunca işlemden geçirildiğini belirtti. Atıklar, prosesten geçirildikten sonra kırıcı makinelerden geçirilerek küçültülüyor, arındırılıyor ve evsel atık haline getiriliyor. Bu sayede atıkların sağlık açısından taşıdığı riskler ortadan kaldırılmış oluyor.

Çevreyi Koruyan Bir Tesis

Tesisin günlük kapasitesinin 100 tonun üzerinde olduğuna dikkat çeken Seyda Yapıcı, atıkların teslim alındığı kovaların ve konteynerlerin dezenfekte edilerek tekrar kullanıma verildiğini söyledi. Tesiste yapılan işlemler sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda tasarlanmış olup, modern ve çevreci bir bakış açısıyla hizmet vermektedir. Enerji geri kazanım sistemi sayesinde doğal su varlıklarının korunması sağlanmaktadır.

Kaynak: BYZHA – Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

İzmir’den Cinsel İstismarla Mücadele Seferberliği

​İzmir Yaşam Boyu Destek Akademisi gerçekleştirdiği BANA DOKUNMA Projesi ile çocuklara karşı uygulanan cinsel istismar suçlarına karşı savaş açtı.

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Sülükle tedavi (Hirüdoterapi) ne işe yarar? Kalp krizi riskini azaltıyor mu? Uzmanı açıkladı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (GETAT) uygulanan sülük tedavisi, kanın pıhtılaşmasına engel olarak kalp krizi riskine karşı alternatif bir tedavi yöntemi sunuyor.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.