HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

MRNA Teknolojisi ile Yeni Bir Adım: HIV Virüsüne Karşı Potansiyel Tedavi

Bilim insanları, Covid-19 aşılarında kullanılan mRNA teknolojisi sayesinde HIV’in saklandığı beyaz kan hücrelerine ulaşmayı başardı. Özel olarak tasarlanmış yağ kapsüllere yerleştirilen mRNA, hücrelere virüsü açığa çıkarmaları için sinyal gönderiyor. Nano parçacıkların bu hücreleri kabul etmediği biliniyordu, ancak geliştirilen yeni nesil LNP X tasarımı bu engeli aşmayı başardı.

‘HEPİMİZİ ŞAŞKINA ÇEVİRDİ’

Çalışmanın ortak yazarı Dr. Paula Cevaal, elde edilen sonuçların herkesi şaşırttığını belirterek, “Bu hücrelere mRNA ulaştırmak imkansız gibiydi” dedi. Araştırmanın kıdemli yazarı Dr. Michael Roche ise bu yöntemin yalnızca HIV değil, kanser gibi diğer hastalıkların tedavisinde de kullanılabileceğini vurguladı.

‘EN BÜYÜK İLERLEME’

Francis Crick Enstitüsü’nden Dr. Jonathan Stoye, bu buluşu “HIV’i saklandığı yerden çıkarmada şimdiye kadarki en büyük ilerleme” olarak nitelendirirken, virüsün tamamen yok edilmesi için rezervuarın tamamının mı, yoksa bir kısmının mı hedeflenmesi gerektiği konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsü’nden Prof. Tomas Hanke, yeni yöntemin vücuttaki tüm HIV rezervuarlarına ulaşmanın şu an için bir hayal olduğunu belirtirken, HIV pozitif bireylerden alınan hücreler üzerinde yapılan laboratuvar çalışmasının gerçek hastalarda test edilmedğini ve önümüzdeki süreçte hayvan deneyleri ve güvenlik-etkinlik çalışmalarının yapılması gerektiğini ifade etti.

Yine de bu çalışma, HIV’in kalıcı tedavisine yönelik önemli bir adım olarak kabul ediliyor ve gelecekte tedavi seçeneklerine yeni kapılar aralayabilir.

Related Posts

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

İzmir’den Cinsel İstismarla Mücadele Seferberliği

​İzmir Yaşam Boyu Destek Akademisi gerçekleştirdiği BANA DOKUNMA Projesi ile çocuklara karşı uygulanan cinsel istismar suçlarına karşı savaş açtı.

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Sülükle tedavi (Hirüdoterapi) ne işe yarar? Kalp krizi riskini azaltıyor mu? Uzmanı açıkladı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (GETAT) uygulanan sülük tedavisi, kanın pıhtılaşmasına engel olarak kalp krizi riskine karşı alternatif bir tedavi yöntemi sunuyor.

Sıcak hava MS hastalığını nasıl etkiler? Uzman görüşü

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz’un (MS) kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 1-1,5 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Meltem Can İke, hastalıkta tanının genellikle 20-40 yaş arasında konulduğunu belirtti.