‘Hayvancılıkta üniversitelere sorumluluk düşüyor’

İneklerde Döl Verim Problemleri ve Buzağı Ölümlerine Çözüm Arayışı

Ülkemizde tarım ve hayvancılık sektörü, ekonomik ve stratejik açıdan büyük öneme sahip. Kafkas Üniversitesi’nde düzenlenen “İneklerde Döl Verimi Problemleri ve Buzağı Ölümlerinin Engellenmesine İlişkin Yetiştirici Eğitimi Çalıştayı”nda konuşan Özvar, sektördeki verimlilik sorunlarına dikkat çekti.

Türkiye’de tarım, hayvancılık ve ormancılık sektörlerinde istihdam yüzde 13,9’a ulaşmış durumda. Ancak bu sektörlerin milli gelirdeki payı sadece yüzde 6,2. Bu durum, sektörde verimliliğin istenilen seviyede olmadığını gösteriyor ve kırsal kesimde yaşayan insanların refahını olumsuz etkiliyor. Tarım ve hayvancılık, gıda güvenliği, istihdam ve sürdürülebilir büyümenin teminatıdır.

Kars ve Ardahan, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için potansiyele sahip iller ancak bölgede verimlilik sorunlarına da rastlanıyor. Özellikle ineklerde düşük süt verimi ve buzağı ölümleri ekonomik zararlara yol açıyor. Özvar’a göre, bu sorunların çözümünde üniversiteler büyük rol oynamalıdır.

Çiftçi ve Yetiştirici Eğitimleri Önemli

Özvar, hayvancılık sektöründeki sorunların çözümünde üniversitelerin büyük sorumlulukları olduğunu vurguluyor. Üniversiteler, bölgesel kalkınmada lokomotif rolünü üstlenmeli ve sektörün ihtiyaçlarına yönelik bilgi ve teknikleri üretmelidir. Özellikle uygulamalı eğitimlerin ve çiftçi-yetiştirici eğitimlerinin önemi büyük.

Üniversiteler ile sektör arasında güçlü işbirliği sağlanması gerektiğini belirten Özvar, bu sayede yenilikçi projelerin hayata geçirilebileceğini ve sektördeki verimliliğin artırılabileceğini söylüyor.

Sektörün Dinamiklerine Uyum Sağlamak

Özvar, tarım ve hayvancılık sektöründe başarının insan kaynağına bağlı olduğunu belirtiyor. Üniversitelerin, sektörün ihtiyaçlarını yakından takip etmesinin ve eğitim programlarını sürekli güncellemesinin önemine değiniyor.

Dijitalleşme, yapay zekâ, nesnelerin interneti gibi konuların tarım ve hayvancılık eğitimlerinde önemli bir yer tutması gerektiğini söyleyen Özvar, sektörün beklentilerine cevap verebilmek için eğitim kurumlarının çağın gereksinimlerine uyum sağlaması gerektiğini vurguluyor.

Özvar, çalıştayın hayvancılık sektöründeki önemli sorunlara çözüm bulma amacı güttüğünü söyleyerek, yetiştiricilere yeni teknik ve bilimsel bilgiler kazandırılmasını umduğunu ifade ediyor.

Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu’nun da katıldığı çalıştayda, veterinerler, akademisyenler, Kars ve Ardahan’dan üreticiler yer aldı.

Related Posts

Seyahatsever Projesi başvuruları nasıl yapılır, şartları neler? GSB 2025 KYK ücretsiz konaklama başvuru bilgisi!

Gençlerin KYK yurtlarında ücretsiz konaklamasıyla ilgili detaylar araştırılıyor. GSB tarafından hayata geçirilen proje kapsamında başvurular başlıyor. 18-30 yaş arasındaki gençlerin başvuracağı uygulama kapsamında aynı ilde ilde yaz dönemi boyunca en fazla 5 gece konaklanabilecek. Peki KYK ücretsiz konaklama başvuru nasıl, nereden yapılır? İşte ayrıntılar…

Muharrem Orucu ne zaman başlayacak? 12 İmamlar (Yas-ı Matem) Muharrem Orucu ne zaman, nasıl ve kaç gün tutulur? İşte cevabı…

Muharrem Orucu ya da yaygın diğer isimlendirilmeleriyle 12 İmamlar (Yas-ı Matem) orucu Muharrem ayının gelişiyle birlikte gündemdeki başlıklar arasında yer almaya başladı. Bu bağlamda özellikle “Muharrem Orucu ne zaman başlayacak?” ve “12 İmamlar (Yas-ı Matem) Muharrem Orucu ne zaman, nasıl ve kaç gün tutulur?” sorularının cevabı araştırılıyor. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, Muharrem Orucu ne zaman başlayacak? 12 İmamlar (Yas-ı Matem) Muharrem Orucu ne zaman, nasıl ve kaç gün tutulur? İşte Muharrem Orucu ile ilgili detaylar…

Topla-dağıt karteli nedir? Rekabet Kurulu Fakir’e 26 milyon TL ceza verdi!

Rekabet Kurulu, Fakir Elektrikli Ev Aletleri’ne ceza kesti. Yeniden satış fiyatlarını belirleyerek dolaylı bilgi paylaşımına aracılık ederek “topla-dağıt karteli” oluşturduğu tespit edilen Fakir, 26 milyon TL idari para cezasına çarptırıldı. Uzlaşma yolunu tercih eden şirkete %25 indirim uygulanırken, internet satış kısıtlamalarına son vereceğine dair taahhütler de bağlayıcı hale getirildi. Peki, Topla-dağıt karteli nedir?

2025 YKS-TYT soru ve cevap anahtarı ne zaman açıklanacak? TYT soruları ve cevap anahtarı nereden öğrenilir?

2025 YKS 21 Haziran Cumartesi günü TYT oturumuyla başlıyor. Peki, 2025 YKS-TYT soru ve cevap anahtarı ne zaman açıklanacak? TYT soruları ve cevap anahtarı nereden öğrenilir?

YKS günü (21 – 22 Haziran) toplu taşıma ücretsiz mi? Sınava girecek öğrenciler dikkat! Yarın İETT otobüsleri, metrobüs, Marmaray, tramvay, vapur bedava mı?

YKS sınavına girecek öğrenciler merak içerisinde “YKS günü (21 – 22 Haziran) toplu taşıma ücretsiz mi?” sorusunun cevabını araştırıyor. Geçtiğimiz yıllarda sınav günleri sınava girecek öğrencilere toplu taşıma ücretsiz olmuştu. Bu yıl da ilk oturumu yarın yani 21 Haziran’da yapılacak YKS sınavına girecek öğrenciler için ayrıntıları haberimizde derledik. Peki,  Yarın İETT otobüsleri, metrobüs, Marmaray, tramvay, vapur bedava mı? İşte merak edilip araştırılan detaylar…

OBP güncelleme ne zaman, nasıl yapılır? Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplama nasıl yapılır?

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), öğrencilerin yükseköğrenime başlama aşamasında YKS puanı üzerine bir de OBP ekleniyor. Peki, OBP güncelleme ne zaman, nasıl yapılır? Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplama nasıl yapılır?