‘Hayvancılıkta üniversitelere sorumluluk düşüyor’

İneklerde Döl Verim Problemleri ve Buzağı Ölümlerine Çözüm Arayışı

Ülkemizde tarım ve hayvancılık sektörü, ekonomik ve stratejik açıdan büyük öneme sahip. Kafkas Üniversitesi’nde düzenlenen “İneklerde Döl Verimi Problemleri ve Buzağı Ölümlerinin Engellenmesine İlişkin Yetiştirici Eğitimi Çalıştayı”nda konuşan Özvar, sektördeki verimlilik sorunlarına dikkat çekti.

Türkiye’de tarım, hayvancılık ve ormancılık sektörlerinde istihdam yüzde 13,9’a ulaşmış durumda. Ancak bu sektörlerin milli gelirdeki payı sadece yüzde 6,2. Bu durum, sektörde verimliliğin istenilen seviyede olmadığını gösteriyor ve kırsal kesimde yaşayan insanların refahını olumsuz etkiliyor. Tarım ve hayvancılık, gıda güvenliği, istihdam ve sürdürülebilir büyümenin teminatıdır.

Kars ve Ardahan, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için potansiyele sahip iller ancak bölgede verimlilik sorunlarına da rastlanıyor. Özellikle ineklerde düşük süt verimi ve buzağı ölümleri ekonomik zararlara yol açıyor. Özvar’a göre, bu sorunların çözümünde üniversiteler büyük rol oynamalıdır.

Çiftçi ve Yetiştirici Eğitimleri Önemli

Özvar, hayvancılık sektöründeki sorunların çözümünde üniversitelerin büyük sorumlulukları olduğunu vurguluyor. Üniversiteler, bölgesel kalkınmada lokomotif rolünü üstlenmeli ve sektörün ihtiyaçlarına yönelik bilgi ve teknikleri üretmelidir. Özellikle uygulamalı eğitimlerin ve çiftçi-yetiştirici eğitimlerinin önemi büyük.

Üniversiteler ile sektör arasında güçlü işbirliği sağlanması gerektiğini belirten Özvar, bu sayede yenilikçi projelerin hayata geçirilebileceğini ve sektördeki verimliliğin artırılabileceğini söylüyor.

Sektörün Dinamiklerine Uyum Sağlamak

Özvar, tarım ve hayvancılık sektöründe başarının insan kaynağına bağlı olduğunu belirtiyor. Üniversitelerin, sektörün ihtiyaçlarını yakından takip etmesinin ve eğitim programlarını sürekli güncellemesinin önemine değiniyor.

Dijitalleşme, yapay zekâ, nesnelerin interneti gibi konuların tarım ve hayvancılık eğitimlerinde önemli bir yer tutması gerektiğini söyleyen Özvar, sektörün beklentilerine cevap verebilmek için eğitim kurumlarının çağın gereksinimlerine uyum sağlaması gerektiğini vurguluyor.

Özvar, çalıştayın hayvancılık sektöründeki önemli sorunlara çözüm bulma amacı güttüğünü söyleyerek, yetiştiricilere yeni teknik ve bilimsel bilgiler kazandırılmasını umduğunu ifade ediyor.

Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu’nun da katıldığı çalıştayda, veterinerler, akademisyenler, Kars ve Ardahan’dan üreticiler yer aldı.

Related Posts

YKS ne zaman yapılacak? YKS sınav giriş belgesi yayımlandı mı?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuruları 6 Şubat – 3 Mart tarihleri arasında tamamlandı. Adaylar Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) sınav tarihlerini gündemine aldı. Peki, YKS ne zaman yapılacak? YKS sınav giriş belgesi yayımlandı mı?

2025 İOKBS sonuçları ne zaman açıklanacak? İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı sonuç tarihi belli oldu mu?

27 Nisan 2025 tarihinde MEB tarafından gerçekleştirilen bursluluk sınavının tamamlanmasının ardından, gözler sınav sonuçlarına çevrildi. Peki, 2025 İOKBS sonuçları ne zaman açıklanacak? İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı sonuç tarihi belli oldu mu?

Bakan Tekin il müdürleriyle buluştu

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Bakanlık yöneticileri ve 81 ilin millî eğitim müdürüyle Başkent Öğretmenevinde düzenlenen istişare toplantısında bir araya geldi.

Yapay zekayı seven depresyona girmiyor

İnsanların yapay zekayla ilişki düzeyinin incelendiği bir araştırmaya göre; bu yeni dijital aracı ne kadar benimsediğimiz ruh halimize ışık tutuyor. Yapay zekayı benimseyen ve onu işlerinde kullananların depresyon gibi ruhsal rahatsızlıkları yaşama ihtimali azalıyor.

SOLOTÜRK Pilotlarından Öğrencilere İlham Verici Buluşma

SOLOTÜRK Pilotu Bakıcı: “Ay yıldızlı bayrağımız dalgalandıkça bizlerin maneviyatı arşa çıkıyor. Bu gururu inanılmaz şekilde yaşıyoruz” SOLOTÜRK ekibi Çanakkale’de öğrencilerle buluştu ÇANAKKALE – Türk Hava Kuvvetlerine bağlı SOLOTÜRK ekibi, Çanakkale …

Edirne’de 9 Bin 400 Öğrencinin Sporla Buluşması

(EDİRNE) – Edirne Valisi Yunus Sezer, 9 bin 400 öğrencinin “Okuldan Spor’a” ve “Mahalle Ligi” projeleri kapsamında spor yaptığını söyledi. Sezer, “Sporlarını 9 branşta yapıyorlar, tekrar eve bırakıyoruz. Amacımız çocuklarımızın boş vakitlerini en …