Düşen petrol fiyatları Rus ekonomisini zorluyor

Rusya’nın Bütçe Açığı Enerji Fiyatlarındaki Düşüşten Etkilendi

Rusya’daki kamu kurumlarından elde edilen verilere göre, ülkenin bütçesi yılın ilk dört ayında enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 3,3 trilyon ruble (yaklaşık 40,7 milyar dolar) açık verdi.

Rusya Maliye Bakanlığı’nın 2025 beklentilerine göre, bütçe açığının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYH) oranı yüzde 0,5’ten 1,7’ye çıkarıldı. Bu yıl Rus rublesinin yabancı para birimlerine karşı değer kazanması da bütçeyi olumsuz etkiliyor.

Rublenin dolar karşısında yüzde 30’a kadar değer kazanması, ihracattan elde edilen gelirlerin azalmasına neden olurken, petrol fiyatlarındaki düşüş de bütçeyi olumsuz etkiliyor.

Rusya Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmek için aldığı sıkı para politikası da ekonomiyi olumsuz etkiliyor.

Petrol Fiyatlarındaki Değişim

Brent petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar seviyesinde başladığı yılı 60 doların altına kadar düşse de ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmasıyla tekrar 65 dolara yükseldi. Bununla birlikte küresel ekonomideki belirsizlikler fiyatları aşağıya çekmeye devam ediyor.

Rusya’nın en büyük petrol üreticilerinden olması, fiyat düşüşünün ülkenin bütçe dengesini olumsuz etkiliyor. Savunma harcamalarının artmasıyla mali yükün artması nedeniyle Rusya’nın önlemler alması bekleniyor.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, petrol ve doğal gaz gelirlerindeki düşüş nedeniyle bu yıl bütçe açığının artacağını belirterek, açığı kapatmak için Ulusal Varlık Fonu’ndan 447 milyar ruble (yaklaşık 5,5 milyar dolar) harcanacağını açıkladı.

Ülkenin Ulusal Refah Fonu’ndaki rezervleri nisanda bir önceki aya göre yüzde 0,34 artarak 11,79 trilyon rubleye (yaklaşık 145,7 milyar dolar) yükseldi.

Analistler, olası vergi artışlarının gündeme gelebileceği ve devletin ihracat gelirlerini artırmak için rublenin devalüe edebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Öte yandan, rublenin devalüe edilmesi durumunda, uygulanan sıkı para politikasının daha da sertleştirilmesi özel sektörü zorlayabilir.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, petrol fiyatlarındaki düşüşün Rusya’nın ulusal çıkarlarına olan etkisinin olamayacağını belirterek, ülkenin çıkarlarının her şeyin önünde olduğunu vurguladı.

Rusya’da Enflasyonla Mücadele

Rusya’da yaptırımlar, düşen petrol fiyatları ve Rusya Merkez Bankası’nın sıkı para politikası ekonomiyi olumsuz etkiliyor.

Enflasyon oranı, savaşın başından bu yana hedeflenen yüzde 4’ün üzerinde seyrederken, mart ayında yüzde 10’un üzerine çıktı.

Savunma sanayisindeki hızlı harcamalar, enflasyondaki artışın ve ekonomideki aşırı ısınmanın önemli nedenlerinden biri oldu. Artan personel talebi ise enflasyonun artmasına yol açtı.

Şirketler, artan istihdam açığını kapatmak için maaşlarda önemli artışlar yaptılar.

Rusya Merkez Bankası, politika faizini rekor seviye yüzde 21’de sabit tuttu.

Analistler, Ukrayna ile olası bir anlaşmanın ilerleyen dönemde yaptırımların hafifletilmesi ve olumlu etkiler yaratabileceğini belirtiyor.

Analistler, savaşın uzaması durumunda zorlukların artacağı görüşünde birleşiyor ve Avrupa’da Rusya’ya yönelik yeni yaptırımların ekonomik sıkıntıları artırabileceğini düşünüyor.

Related Posts

Doğal gazda dengeleme fiyatları zıpladı

Türkiye’de spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi düşerken, referans fiyatlar yükselişini sürdürüyor. Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot piyasada 1000 metreküp doğal gazın referans fiyatı 13 bin 669 lira 59 kuruş olarak belirlendi …

Ünlü ekonomistten korkutan hesap: Akaryakıta gelecek zamları açıkladı

Ekonomist Onur Çanakçı, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamalarda akaryakıt fiyatlarına gelen zamları ve olası ekonomik etkilerini çarpıcı ifadelerle değerlendirdi. Son bir haftada benzine %10, motorine ise %20’ye yakın zam geldiğini belirten …

Dünyanın en pahalı evini bir Türk satın aldı: 130 milyon dolar verdi

2025 yılı itibarıyla Türklerin yurt dışından aldığı gayrimenkul sayısı, ilk kez yabancıların Türkiye’deki alımlarını geçti. Üstelik dünyanın en pahalı dairesi, 130 milyon dolara bir Türk milyarder tarafından satın alındı.

İKB ile 740 milyon dolarlık anlaşma imzalandı!

Bakanlıktan alınan bilgiye göre, İKB ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, İstanbul’daki kamu hastanelerine ve deprem bölgesindeki eğitim kurumlarına yönelik yatırımlar hususunda önemli bir anlaşmaya imza attı. Söz konusu anlaşma kapsamında, İstanbul’da …

ABD ile AB arasında ticarette kritik dönemeç: Gümrük vergisi pazarlıkları sürüyor!

ABD ile Avrupa Birliği arasında devam eden ticaret görüşmelerinde gümrük vergileri konusu kritik rol oynuyor. Taraflar karşılıklı vergilerde belirli bir seviyede anlaşma sağlamak için pazarlıklarını sürdürüyor. Müzakereler, küresel ticaret dengeleri açısından büyük önem taşıyor.

Son dakika… Merkez Bankası beklenen faiz kararını az önce açıkladı

Son dakika… Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haziran ayı faiz kararını açıkladı. Politika faizi haziran ayında da beklentiler doğrultusunda yüzde 46 seviyesinde sabit tutuldu.