Çernobil’e drone saldırısı: Nükleer santralde neler oluyor?

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Çernobil Nükleeer Santrali’ne drone ile saldırı gerçekleştirildiğini bildirdi.

Zelenski sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya’nın dronla Çernobil Nükleer Santrali’ne saldırı düzenlediğini ve santralin yıkılan 4. reaktörünü koruyan yapının hasar gördüğünü duyurdu.

Saldırının dün gece gerçekleştirildiğini kaydeden Zelenski, “Burası, Ukrayna’nın diğer Avrupa ve dünya ülkeleriyle birlikte, ABD ile birlikte inşa ettiği bir yapıdır. Dünyada bu tür yerlere saldırabilecek, nükleer santrallerin topraklarını işgal edebilecek ve sonuçları umursamadan savaşmalarına devam edebilecek tek devlet bugün Rusya’dır. Ve bu, tüm dünya için terörist bir tehdit oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

 

“YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ”

Çernobil’deki yapının dron saldırısı sonucu hasar gördüğünü kaydeden Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, “Yangın söndürüldü. Radyasyon seviyesi yükselmedi ve sürekli olarak takip ediliyor. İlk değerlendirmelere göre, barınağın hasarları önemli” dedi.

Rusya’nın her gece Ukrayna altyapısına ve şehirlere bu tür saldırılar gerçekleştirdiğini kaydeden Zelenskiy, “Rusya, ordusunu artırmaya devam ediyor. Rusya, insanlık karşıtı devlet söylemini değiştirmiyor. Bu da, Putin’in kesinlikle müzakerelere hazırlanmıyor olduğunu gösteriyor. Dünyayı hala kandırmaya devam etmeye hazırlanıyor. Bu yüzden, hayatı değerli bulan herkesin baskısı gerekiyor. Rusya, yaptığı şeylerin sorumluluğunu taşımak zorunda” açıklamasını yaptı.

ÇERNOBİL FACİASI

Çernobil Faciası, 26 Nisan 1986 tarihinde Sovyetler Birliği’ne bağlı Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin Pripyat kenti yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali’nin 4 numaralı reaktöründe gerçekleşen nükleer kazadır.

Kaza, Uluslararası Nükleer Olay Ölçeği’ne göre bugüne kadar meydana gelmiş en büyük nükleer kazalardan biridir. Çernobil felaketi, Uluslararası Nükleer Olay Ölçeği’nde en yüksek sınıflandırma oranı olan 7 ile ölçeklendirilmiştir. Bu sınıfta ölçeklendirilen yalnızca iki nükleer felaket bulunmaktadır. Bunlardan birisi Çernobil felaketi, diğeri ise 2011 yılında meydana gelen Fukuşima I Nükleer Santrali kazalarıdır. Felaket, maliyet ve kayıplar açısından tarihin en kötü iki nükleer felaketinden birisidir.

Related Posts

CHP’nin Beyazıt Meydanı’ndaki mitingine TİP Genel Başkanı Baş’tan destek

TİP, CHP’nin Beyazıt Meydanı’ndaki mitingine destek amacıyla katılım göstereceğini açıkladı.

Hamas: İsrail kutsal mekanlara karşı açık saldırganlığını sürdürmek için Arap ve İslam halklarının suskunluğundan faydalandı

Hamas, İsrailli fanatik Yahudilerin ve Tel Aviv hükümetindeki aşırı sağcı yetkililerin, işgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan Mescid-i Aksa’ya yönelik artan baskınlarına karşı, Müslümanların bu kutsal mabedi korumak ve kurtarmak için hareket geçmekle sorumlu olduğunu vurguladı.

Düşen kuzenini kurtarmaya çalışırken birlikte boğulmuşlar

Şanlıurfa’da sulama kanalında boğulan 2 kuzenden İbrahim Halil Kılıç’ın (13) dengesini kaybederek suya düştüğü, bu sırada Rüveyda Demir’in (12) kuzenini kurtarmaya çalıştığı ve birlikte akıntıya kapıldıkları ortaya çıktı.

İsrail’in vurduğu Yemen’deki Sana Havalimanı’nda tüm uçuşlar durduruldu

Yemen’deki Husiler, İsrail savaş uçaklarının bombaladığı Sana Uluslararası Havalimanı’nda tüm uçuşların belirsiz bir süreyle durdurulduğunu açıkladı.

Tarihler çakıştı: AKP’den vekillere ‘hacca gitmeyin’ uyarısı

AKP TBMM Grubu, Hac vazifesi için Suudi Arabistan’a gitmeyi planlayan vekillerin, Meclis Başkanlığı seçim sürecine tam katılım sağlamaları gerekçesiyle uyararak ertelemelerini istedi.

Yeni papa seçiliyor… Vatikan’da ‘konklav’ başladı

Papa Françesco’nun ölümünün ardından 133 kardinal, yeni papayı seçecekleri ‘konklav’ süreci için sıkı gizlilik önlemleri altında Sistine Şapeli’nde toplanıyor. Cep telefonu sinyalleri kesildi, sessizlik yemini edildi. Artık gözler bacadan yükselecek beyaz dumanda olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir