Ankara Tabip Odası: Şehir hastaneleri 2025’in ilk yedi ayında 70,7 milyar TL harcama yaptı!

T24 Haber Merkezi

Ankara Tabip Odası, şehir hastanelerinin 2025’in ilk yedi ayında 70 milyar 770 milyon TL harcama yaptığını belirterek, bu kaynakla 78 devlet hastanesi veya 7 bin 70 Aile Sağlığı Merkezi yapılabileceğini açıkladı.

Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu, Sağlık Bakanlığı’nın Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) projeleri kapsamında 2025 yılının ilk yedi ayında “70,7 milyar TL yuttuğunu” bildirdi. ATO, bu harcamanın 100 yataklı 78 devlet hastanesi veya 4 birimlik 7 bin 70 Aile Sağlığı Merkezi (ASM) yapımına yetecek büyüklükte olduğunu kaydetti.

Açıklamada, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile koruyucu sağlık hizmetlerinin geri plana itildiği, kamu yararından önce özel sektörün çıkarlarının gözetildiği vurgulandı. Şehir hastanelerinin, bütçe üzerindeki yükü artırdığı ve “bütçedeki kara deliğin genişlemesine” neden olduğu ifade edildi.

ATO, 2025 yılı bütçesinde şehir hastanelerine 37 milyar 420 milyon 717 bin TL hizmet alımı ve 67 milyar 181 milyon 365 bin TL kullanım bedeli olmak üzere toplam 104 milyar 602 milyon 82 bin TL ödenek ayrıldığını, bunun Sağlık Bakanlığı bütçesinin yüzde 10’una denk geldiğini belirtti.

Açıklamada, ayrılan bu kaynağın yeni devlet hastaneleri inşası, kapatılan hastanelerin modernizasyonu ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi için kullanılabileceği ifade edildi. Türkiye genelinde ASM ihtiyacının devam ettiği hatırlatılarak, şehir hastanelerine aktarılan kaynakla mülkiyeti kamuya ait ASM’ler yapılabileceği, böylece eşit ve erişilebilir hizmet sunumunun sağlanabileceği belirtildi.

ATO, sağlık hizmetlerinin şirketlerin ekonomik çıkarlarına teslim edilmemesi gerektiğini vurguladı. Şehir hastanelerine ilişkin KÖİ sözleşmelerinin tazminatsız feshedilmesi, kamu zararının sorumlulardan tahsil edilmesi, bu projeler için kapatılan devlet hastanelerinin yeniden açılması ve şehir hastanelerinin kamulaştırılması çağrısında bulundu.

 
 
 
 
 
 
 

Related Posts

Haftada 300 gramdan fazla tavuk eti tüketenlere kötü haber

Uluslararası bilimsel makalelerin yer aldığı Nutrients platformunda yayınlanan son çalışma, haftada 300 gramdan fazla tavuk eti tüketenlerde tüm sebeplere bağı ölüm riskinin yüzde 27; mide-bağırsak kanserlerinden ölüm riskinin ise 127 daha fazla olduğunu gösterdi. Araştırmaya göre risk, erkekler için daha da yüksek.

Yatak takımlarınızı daha sık değiştirmeniz gerekebilir

Yatak takımlarınızı daha sık değiştirmeniz gerekebilir

Sıkılmış limonları sakın çöpe atmayın! Buzluğa koyunca şifa deposuna dönüyor

Sıkılmış limonları çöpe atmaktan vazgeçin. Uzmanlar buzluğa atılan limonların çok fayda sağladığını belirtiyor.

Nefes borusuna mısır kaçtığı 5 ay sonra ortaya çıktı

Denizli’de 78 yaşındaki felçli hastanın nefes borusuna kaçan mısır tanesi 5 ay sonra ortaya çıktı. Akciğerine enfeksiyonu şikayetlerinin tekrarlamasıyla ortaya çıkan olayda, yaşlı kadının sağ akciğerinin tamamen kapalı olduğu anlaşıldı.

İnternetten satılan zayıflama ilaçlarında tespit edildi: Ölüme kadar götürüyor

Zayıflamak isteyen çok sayıda insanın internetten satın alarak kullandığı ilaçta sağlığa zararlı ‘sibutramin’ tespit edildi.

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği