UNESCO’ya Giren Tulumun Hikayesi

Kuzey Makedonyalı Müzisyen, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne Dahil Edilen Tulumu Yaşatıyor

Kuzey Makedonyalı Slavco Trajcov, ülkesi ve Türkiye’nin ortaklığıyla UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dahil edilen ortak kültürel miras tulumunu gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyor.

Müzik kariyerine Dedino köyünde başlayan 81 yaşındaki Trajcov, 66 yıldır çaldığı yerel dilde tulumla tanıştı ve o günden bugüne tulumun büyüsüne kapılmış durumda.

Çocukken hayvanları otlatırken tulum çalan dayısının ilham verici melodileriyle büyülenen Trajcov, “15 yaşından beri tulum çalıyorum. Annemin dayısından öğrendim. Tulum, parmak ve beyinle çalınan özel bir enstrüman.” dedi.

Trajcov, dünya çapında birçok etkinlikte boy göstererek, geleneksel Makedon giysisiyle büyük ilgi topladı ve herkesin beğenisini kazandı.

Trajcov, tulumun sanatını yaşatmak adına gösterdiği çabanın hala devam ettiğini ve gelecek nesillerin de bu eşsiz enstrümanla tanışmasını umut ettiğini belirtti.

Unutulmaz melodilerin anahtarı olan tulumun, Tracjov’un ellerinde daha nice yıllar yaşayacağı kesin.

Karadeniz’den Ovçe Pole’ye Uzanan Nefes

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne 2024’te kabul edilen tulum veya Kuzey Makedonya’daki adıyla gayda, Türkiye ve Kuzey Makedonya’nın ortak mirası olarak kabul ediliyor.

Türkiye’de Karadeniz bölgesinde sıkça çalınan tulum, Kuzey Makedonya’da Ovçe Pole olarak bilinen özel bir enstrümandır ve bölgenin kültürel dokusunun ayrılmaz bir parçasıdır.

Türkiye ve Kuzey Makedonya’da farklı yapılara sahip olan tulum, her iki ülkede de halk müziğinde önemli bir yere sahiptir ve düğünler gibi özel etkinliklerde sıklıkla kullanılmaktadır.

Related Posts

Erkan Baş açıkladı: TİP süreç komisyonuna katılacak mı?

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, iktidarın “Terörsüz Türkiye” diye isimlendirdiği TBMM komisyonuna ilişkin konuştu. Baş, “Eğer o komisyon bir Anayasa değişikliği komisyonu ise net söylüyorum: Biz yokuz. Anayasa’ya uymayanlarla Anayasa yapmayız” dedi.

Antalya Turizmde Rekor Kırdı

Antalya, 26 Temmuz’da 104,359 yabancı ziyaretçi ile günlük en yüksek turist girişini sağladı.

Kabusa dönen tatil: Gece 3’te alarmlar çaldı, bir yoldu hayatını kaybetti! FBI gemide…

ABD’nin Teksas eyaletinden Batı Karayipler’e doğru yola çıkan popüler yolcu gemisi Carnival Dream, 23 Temmuz sabahı erken saatlerde yaşanan trajik bir olayla sarsıldı. Gemide bir yolcunun yaşamını yitirmesi üzerine saat 03.00 sularında acil durum alarmları çaldı ve yolcular panikle uyandı.

Bu hesap yangın kadar yürek yakıcı!

Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, orman yangınlarıyla mücadeledeki yetersizliklere sert çıktı. “Türkiye 6 saatte bir yangın uçağı parası kadar faiz ödüyor” diyen Dalgın, yangın ekipman eksikliğine ve can kayıplarına dikkat çekti.

Bu prizler acilen toplatılıyor! Uzak durun

Almanya’da üretilen Safety+ özellikli prizler, ölümcül elektrik çarpması riski nedeniyle geri çağrıldı. Tüketicilere kullanmayın ve iade edin çağrısı yapıldı.

128 yıllık evinde gizli oda buldu: Görenler ‘uzak dur’ diyor

Bir kadın, 1897 yılında inşa edilen evinde gizli bir oda keşfedip heyecanla bunu internette duyurdu. Ancak bazı sosyal medya kullanıcıları, ona temkinli olması gerektiği konusunda birtakım uyarılarda bulundu…