Ünlü ekonomistten korkutan hesap: Akaryakıta gelecek zamları açıkladı

Ekonominin Güncel Sorunu: Akaryakıt Zamları ve Ekonomik Etkileri

Ünlü ekonomist Onur Çanakçı, son zamanlarda artan akaryakıt fiyatlarına dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yaptığı bir televizyon programında, benzine %10 ve motorine %20’ye yakın zam gelmesinin yanı sıra Temmuz ayında devreye girecek otomatik ÖTV artışlarının da ek bir zam anlamına geldiğini vurgulayan Çanakçı, bu durumu endişe verici bulduğunu dile getirdi.

Çanakçı, vergi artışlarının otomatik işleyişe bağlanmasını eleştirerek, “verirken hassas, alırken hunharca” ifadesini kullanarak akaryakıttaki vergi yükünün aşırı yüksek olduğunu belirtti. Vatandaşın cebinden çıkan paranın büyük bir kısmının devlete gittiğini belirten Çanakçı, “50 liralık akaryakıtın 20 lirası vergi” şeklinde konuştu.

Hürmüz Boğazı’nda olası bir krizin petrol fiyatlarını 100 doların üzerine taşıyabileceğini söyleyen Çanakçı, bu durumun Türkiye ekonomisine 4 milyar dolarlık ek bir yük getirebileceğini belirtti.

Çanakçı, akaryakıt fiyatlarının otomatik ÖTV artışıyla birlikte 60-65 seviyelerine ulaşacağını öngördü. Akaryakıtın en büyük maliyet kalemlerinden biri olduğunu ve depoya doldurulan yakıtın neredeyse yarısının vergiye gittiğini belirten Çanakçı, devletin vergilerde bir azalma yapması gerektiğini ifade etti.

Ekonomik açıdan dengelerin hassas olduğuna vurgu yapan Çanakçı, enerji ithalatının %80’inin dışarıdan yapıldığı ve maliyetlerdeki artışın cari açığa, dış ticaret açığına ve TL’nin değer kaybına yol açabileceğini dile getirdi. Bu durumun ekonomi üzerinde baskı oluşturabileceğini ifade eden Çanakçı, olası bir kur krizine karşı tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

Related Posts

New York borsası yılın ikinci yarısını düşüşle açtı

New York borsası güne düşüşle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,08 azalarak 44.061,49 puana indi. S&P 500 %0.1 değer kaybederken, Nasdaq Composite %0.2 düştü. Ancak, Dow Jones Sanayi Ortalaması 194 puan, yani %0.4 kazandı. Yatırımcılar ABD …

Bir zamanlar Ülker’in ortağıydı! Çikolata devi iflasın eşiğinde

Bir dönem Ülker ile ortak yatırımlarda bulunan Modern Çikolata konkordato talebinde bulundu.

İstanbul Havalimanı ile Chicago O’Hare Uluslararası Havalimanı arasında anlaşma

İstanbul Havalimanı, ABD’nin en yoğun bağlantı merkezine sahip Chicago O’Hare Uluslararası Havalimanı ile kardeş havalimanı oldu.

Türk-İş Başkanı isyan etti: Grev zamanı geldiğinde herkes noksansız uygulayacak

İktidara yakınlığıyla bilinen Türk-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay, “Bugüne kadar bir arpa boyu kadar yol almadık. Grev zamanı geldiğinde herkes noksansız uygulayacak. Bununla ilgili hiç kimsenin tereddüdü olmasın.” ifadelerini kullandı.

Işıkhan: İstihdam destekleyici politikalarımızın olumlu sonuçlarını görmeye devam ediyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “İstihdam destekleyici politikalarımızın olumlu sonuçlarını görmeye devam ediyoruz.” dedi.

‘Bu bir çökme operasyonu’

Boğazın ikonik yapılarından Hotel Les Ottomans bugün ihaleye çıkıyor Ünal Aysal, piyasa değeri 180 milyon dolar olan yapının çok düşük tekliflere gitme ihtimali için bir ‘çökme operasyonu var’ dedi.