Çin’in üretim sektöründe tehlike çanları

Çin İmalat Sanayi PMI Nisan Ayında Geriledi

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) tarafından açıklanan verilere göre, imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Nisan 2025’te bir önceki aya göre 1,5 puan azalarak 49’a geriledi. Bu düşüşte, Çin’in büyük ölçüde dış satışlara dayalı olan imalat sektörünün, ABD ile yaşanan tarife anlaşmazlığından etkilenmesi etkili oldu.

Ocak ayında 49,1’e gerileyen endeks, şubatta 50,2’ye yükselmiş ve mart ayında da 50,5’e çıkarak geçen yılın son çeyreğindeki genişleme trendini yeniden yakalamıştı.

İmalat ve İstihdamda Gerileme

İmalat sanayi PMI içinde, yeni siparişler alt endeksi 51,8’den 49,2’ye, yeni ihracat siparişleri alt endeksi ise 49’dan 44,7’ye gerilerken istihdam alt endeksi 48,2’den 47,9’a düştü. Fabrika istihdamında azalma olduğu gözlemlendi. Öte yandan, tamamlanmış ürün alt endeksi ise tarife artışlarının ardından 48’den 47,3’e geriledi.

UİB Kıdemli İstatistikçisi Cao Çinghı, son iki aydaki aktivite kaybının yüksek baz etkisi ile birlikte dışsal faktörlerden kaynaklandığını belirtti.

Hizmetlerde de Gerileme Var

İmalat dışı PMI, hizmetler, inşaat, madencilik ve tarım gibi sektörleri kapsayarak mart ayında 0,4 puan azalarak 50,4’e geriledi. İnşaat sektörü alt endeksi 53,4’ten 51,9’a, yeni siparişler alt endeksi ise 43,5’ten 39,6’ya düştü. Hizmetler sektörü alt endeksi ise 50,3’ten 50,1’e geriledi.

PMI endeksleri, 50’nin üzerindeki değerlerin ekonomik büyümeyi, altındaki değerlerin ise azalmayı temsil ettiğini gösteriyor.

Çin-ABD Tarife Savaşı Devam Ediyor

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da Çin ve diğer ticaret ortaklarına karşılıklı tarife uygulamaları hakkında ek gümrük vergileri duyurdu. Çin’in tepkisiyle başlayan tarife savaşında her iki ülke de karşılıklı olarak gümrük tarifelerini artırdı. Çin, ABD’ye yüzde 125’e kadar tarife uygularken, ABD’de de Çin’e yüzde 145’e kadar tarifeler getirildi.

ABD yönetimi, diğer ülkelere yönelik ek vergileri 90 gün erteleyerek Çin’e yönelik tarifeleri yürürlüğe koydu.

Related Posts

Devlet tahvili, hazine bonosu ve kira sertifikası gelirlerine ilişkin düzenleme yapıldı

Devlet tahvili ve hazine bonoları ile Hazine tarafından kurulan varlık kiralama şirketlerince ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirlere ilişkin yüzde 0 indirimli tevkifat oranı uygulaması 31 Temmuz’a kadar devam edecek.

‘Nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde fiyat azalışı görüldü’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde fiyat azalışı görüldüğünü belirtti.

Mart ayı dış ticaret açığı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2025 yılı Mart ayı dış ticaret istatistikleri verilerini açıkladı. Buna göre mart ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 azalırken, ocak-mart dönemindeki dış ticaret açığı ise yüzde 11,0 arttı.

AKP’den TÜSİAD’a barış elçisi

İki ay önce iktidar yetkililerinin hedef tahtasına oturttuğu TÜSİAD’a AKP’den üst düzey bir isim sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Bakan Şimşek ‘zırt pırt revize edemeyiz’ demişti: Enflasyon tahminleri kaç kez değişti?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik programın hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Biz yatırım bankası değiliz, devletiz. Zırt pırt rakam revize edemeyiz” diyen Şimşek’in bu açıklaması, kendisinin ve Merkez Bankası’nın enflasyon beklentilerinde daha önce pek çok kez revizeye gitmiş olması nedeniyle dikkat çekti.

İşte doların kaderinin belli olacağı gün

Uzmanlar, bu hafta açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisinin doların yönünde belirleyici olacağını belirtiyor. Fed’in faiz politikası üzerinde etkili olabilecek veriler, piyasaların faiz indirimi beklentilerini yeniden şekillendirebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir