‘Nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde fiyat azalışı görüldü’

Üretici Market Fiyatları ve Fiyat Değişimleri Nisan Ayında Arttı

Üretici market fiyatları ve girdi maliyetlerindeki değişimlerle ilgili yapılan yazılı açıklamada Bayraktar, nisan ayında en büyük fiyat farkının havuçta yüzde 256 olduğunu belirtti. Ayrıca marulda yüzde 230, kuru soğanda yüzde 222, kuru fasulyede yüzde 219 ve nohutta yüzde 216 oranlarında artışlar yaşandığını ifade etti.

Nisan ayında markette 39 üründen 28’inde fiyat artışı, 11’inde ise fiyat düşüşü meydana geldiğini paylaşan Bayraktar, en fazla artışın yüzde 43 ile karnabaharda gerçekleştiğini vurgularken, en fazla azalışın yüzde 36 ile salatalıkta olduğunu belirtti.

Üreticide ise 31 üründen 8’inde fiyat artışı, 17’sinde fiyat düşüşü yaşandığını kaydeden Bayraktar, en büyük fiyat düşüşünün yüzde 59 ile salatalıkta, en fazla artışın ise yüzde 100 ile kuru kayısıda gözlendiğini aktardı.

Üreticideki Fiyat Değişiminin Nedenleri

Bayraktar, zirai don afetinden etkilenen kayısıda fiyatların yükseldiğine işaret ederken, havanın sıcak seyretmesiyle salatalık, patlıcan, sivri biber ve domates arzının arttığını ve bu durumun üretici fiyatlarını düşürdüğünü belirtti. Kuru soğanda ise Çukurova’da ekim alanlarının artması ve soğuk hava beklentisi nedeniyle fiyatların düştüğünü söyledi.

Bunun yanı sıra, fındık fiyatlarının zirai don sebebiyle yükseldiğine değinen Bayraktar, Antep fıstığının ise kuraklık nedeniyle fiyatının gerilediğini açıkladı.

Related Posts

Devlet tahvili, hazine bonosu ve kira sertifikası gelirlerine ilişkin düzenleme yapıldı

Devlet tahvili ve hazine bonoları ile Hazine tarafından kurulan varlık kiralama şirketlerince ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirlere ilişkin yüzde 0 indirimli tevkifat oranı uygulaması 31 Temmuz’a kadar devam edecek.

Çin’in üretim sektöründe tehlike çanları

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve geldiğinde gümrük vergilerini karşılıklı olarak artırdığı Çin’in büyümesi daraldı.

Mart ayı dış ticaret açığı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2025 yılı Mart ayı dış ticaret istatistikleri verilerini açıkladı. Buna göre mart ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 azalırken, ocak-mart dönemindeki dış ticaret açığı ise yüzde 11,0 arttı.

AKP’den TÜSİAD’a barış elçisi

İki ay önce iktidar yetkililerinin hedef tahtasına oturttuğu TÜSİAD’a AKP’den üst düzey bir isim sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Bakan Şimşek ‘zırt pırt revize edemeyiz’ demişti: Enflasyon tahminleri kaç kez değişti?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik programın hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Biz yatırım bankası değiliz, devletiz. Zırt pırt rakam revize edemeyiz” diyen Şimşek’in bu açıklaması, kendisinin ve Merkez Bankası’nın enflasyon beklentilerinde daha önce pek çok kez revizeye gitmiş olması nedeniyle dikkat çekti.

İşte doların kaderinin belli olacağı gün

Uzmanlar, bu hafta açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisinin doların yönünde belirleyici olacağını belirtiyor. Fed’in faiz politikası üzerinde etkili olabilecek veriler, piyasaların faiz indirimi beklentilerini yeniden şekillendirebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir