İşçiye yaptınız emekliye yapmayın

Asgari Ücretliler ve Emekliler Zam Haberi

Asgari ücretlilere yapılan zam beklentilerin altında kaldı ve hayal kırıklığı yarattı. Şimdi ise önümüzdeki hafta açlık sınırında yaşam mücadelesi veren emekliler, zam sürpriziyle karşı karşıya kalacak. Yeni yılda memur ve memur emeklileri %12-13, işçi, esnaf ve çiftçi emeklileri ise %16-17 arasında zam alacak. 12.500 lira olan emekli aylığına yapılacak zam miktarının 1.500 ile 2.000 lira arasında olacağı konuşuluyor.

Memur ve emeklilerin zam oranı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 3 Ocak 2025 tarihinde açıklayacağı aralık ayı tüketici enflasyonu ile netlik kazanacak. TÜİK, temmuz-kasım dönemini kapsayan 5 aylık süreçte tüketici enflasyonunu %14,57 olarak hesapladı. Aralık ayında enflasyonun %2-3 aralığında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu durumda ikinci 6 aylık dönemde TÜFE, %16,86 ile %17,44 arasında olacak ve maaş zamları bu oranlara göre belirlenecek.

Memur Emeklisine %12-13 Zam

Memur ve memur emeklilerinin zammı, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkından oluşuyor. Diyelim ki aralık enflasyonunu %2 olarak kabul edersek, 6 aylık enflasyon %16,86 olacak. Bu durumda ocak ayında memurlara %6 zam ve enflasyon farkı dahil sadece %12,61 oranında zam yapılacak. Eğer aralık zammı %2,5 olursa zam oranı %13,17; %3 olursa %13,72 olacak. Buna göre en düşük memur emeklisinin aylığı 17.587 lira iken yeni yılda 19.900 lira civarında olacak. 20.000 lira alan memur emeklisi ise en fazla 2.500-2.600 TL arasında zam alacak.

İşçi Emeklisine %16-17 Zam Bekleniyor

İşçi, esnaf ve çiftçi emeklisine her 6 ayda bir enflasyon kadar zam yapılıyor. Aralık enflasyonunun %2-2,5 aralığında olması durumunda, 6 aylık enflasyon %16,86-17,44 olacak ve bu oran tamamıyla emekli aylıklarına yansıtılacak. Örneğin 13.000 lira alan bir işçi emeklisinin aylığı yeni yılda 15.192-15.341 TL civarında olacak. En düşük emekli aylığı olan 12.500 liraya zam yapılabilmesi için kanun çıkarılması gerekmektedir. Bu durumda en düşük emekli aylığına da en fazla 1.500-2.000 TL arasında zam beklenmektedir.

Related Posts

Doğalgaz 1 arttı faturaya 2 yansıdı! İşte o hesap…

Doğalgaz fiyatlarına yapılan yeni artış, ekonomik göstergelerin ve piyasa dinamiklerinin ötesinde olmasıyla tepkilere neden oldu. Uygulanan ‘sıkı para politikasına’ rağmen enerji zamları gündemde kalmaya devam ediyor.

İstanbul’un zam şampiyonu belli oldu: Kilosu 500 liraya dayandı!

İstanbul Ticaret Odası’nın verilerine göre haziran ayında İstanbul’un zam şampiyonu yüzde 44,29 oranıyla kiraz oldu.

İsa Karakaş, ‘Torba Kanun’ ile çalışma hayatında yaşanan değişikliklere karşı uyardı!

İsa Karakaş, ‘Torba Kanun’ ile çalışma hayatında yaşanan değişikliklere karşı uyardı!

New York borsası yılın ikinci yarısını düşüşle açtı

New York borsası güne düşüşle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,08 azalarak 44.061,49 puana indi. S&P 500 %0.1 değer kaybederken, Nasdaq Composite %0.2 düştü. Ancak, Dow Jones Sanayi Ortalaması 194 puan, yani %0.4 kazandı. Yatırımcılar ABD …

Bir zamanlar Ülker’in ortağıydı! Çikolata devi iflasın eşiğinde

Bir dönem Ülker ile ortak yatırımlarda bulunan Modern Çikolata konkordato talebinde bulundu.

İstanbul Havalimanı ile Chicago O’Hare Uluslararası Havalimanı arasında anlaşma

İstanbul Havalimanı, ABD’nin en yoğun bağlantı merkezine sahip Chicago O’Hare Uluslararası Havalimanı ile kardeş havalimanı oldu.