Tehlikenin adı “sarı serum”; hızlı çözüm, sağlık risklerini beraberinde getiriyor

Afyonkarahisar’da umre hazırlığı yaparken rahatsızlanan 38 yaşındaki Mehmet Gündoğan‘a, boğaz enfeksiyonu şikayetiyle başvurduğu özel klinikte ‘sarı serum’ bağlandı. Fenalaşan Gündoğan, sevk edildiği hastanede hayatını kaybetti. Sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunan 38 yaşındaki Songül Gündoğan“Sarı serum, bana göre ‘sarı zehir’ eşimi 20 saat içinde benden aldı. Eşimin ihramları hazırken, kefen giydirdiler. 2 çocuğum babasız kaldı” dedi.

Olayın ardından sağlık uzmanları, ‘sarı serum’ gibi tedavilerin potansiyel tehlikeleri ve doğru kullanım şartları konusunda önemli uyarılarda bulundu. Hürriyet’in haberine göre, Bu serumların yalnızca uygun tıbbi denetim altında ve gereken durumlarda kullanılması gerektiği vurgulandı.

“Steril olmayan yerlerde açıldığında enfeksiyon riski çok yüksek”

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Serkan Doğan, halk arasında popüler olan ancak ciddi sağlık riskleri taşıyan ‘sarı serum’ hakkında bilgi verdi. Doğan, “Bu serumlar doktor reçetesi olmadan uygulanmamalı. İçerisinde B ve C vitaminleri, antihistaminikler, steroidler ve analjezikler bulunuyor. Ancak damar yolu steril olmayan yerlerde açıldığında enfeksiyon riski çok yüksek,” dedi ve ekledi: “Bu tür ilaçlar hastanelerde, olası komplikasyonlara hızlı müdahale edilebilecek ortamlarda uygulanmalı.”

“Tam donanımlı hastane ortamı şart”

Medical Park Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Erbaş, serum tedavilerinin yalnızca donanımlı sağlık merkezlerinde uygulanması gerektiğine vurgu yaptı. Erbaş, “Anafilaktik reaksiyonlar gibi ciddi alerjik tepkilerle karşılaşılabilir. İlaçlar her zaman alerji riski taşır ancak bu riskler uzman doktor kontrolünde yönetilmeli,” şeklinde konuştu.

“Rahatlatır ancak tedavi etmez”

Medical Center Evde Bakım Merkezi’nin Mesul Müdürü Dr. Tayyar Vardar, serum tedavisinin tehlikelerine değindi. Vardar, “Serumun içindeki maddeler ve veriliş süresi gibi faktörler önem taşır. Diyabet hastasına yanlış serum vermek gibi hatalar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Verilen her ilacın riskleri vardır ve önemli olan hastalığın doğru teşhis edilmesi,” dedi. Vardar ayrıca, serumların kesinlikle bir tedavi yöntemi olarak görülmemesi gerektiğini belirtti. (Hürriyet)


 

 

 

Related Posts

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Kalp krizi ve felç riskinin azaltıyor! ‘Haftada en az bir porsiyon yenmeli’

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

‘Ağız ve diş sağlığı merkezlerinin çürüğe çıkmasına ramak kalmıştır’

Genel Sağlık-İş, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri’ndeki (ADSM) sorunlara dikkat çekti. Sendika “ADSM’ler dolgu tutmayacak hale gelmiş, çürüğe çıkmasına ramak kalmıştır” açıklamasında bulundu.

Yeni zayıflatıcı ilaçlara dikkat! Bilinçsiz kullanımı tedaviye dirençli obeziteye yol açabiliyor!

Obezitenin günümüz ve geleceğin sağlık gündeminin ilk sıralarında yer alan bir durum olacağına dikkat çeken Diyabet Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİYAM) Koordinatörü Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, obezitenin önlenmesi kadar tedavisine de önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir