Tehlikenin adı “sarı serum”; hızlı çözüm, sağlık risklerini beraberinde getiriyor

Afyonkarahisar’da umre hazırlığı yaparken rahatsızlanan 38 yaşındaki Mehmet Gündoğan‘a, boğaz enfeksiyonu şikayetiyle başvurduğu özel klinikte ‘sarı serum’ bağlandı. Fenalaşan Gündoğan, sevk edildiği hastanede hayatını kaybetti. Sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunan 38 yaşındaki Songül Gündoğan“Sarı serum, bana göre ‘sarı zehir’ eşimi 20 saat içinde benden aldı. Eşimin ihramları hazırken, kefen giydirdiler. 2 çocuğum babasız kaldı” dedi.

Olayın ardından sağlık uzmanları, ‘sarı serum’ gibi tedavilerin potansiyel tehlikeleri ve doğru kullanım şartları konusunda önemli uyarılarda bulundu. Hürriyet’in haberine göre, Bu serumların yalnızca uygun tıbbi denetim altında ve gereken durumlarda kullanılması gerektiği vurgulandı.

“Steril olmayan yerlerde açıldığında enfeksiyon riski çok yüksek”

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Serkan Doğan, halk arasında popüler olan ancak ciddi sağlık riskleri taşıyan ‘sarı serum’ hakkında bilgi verdi. Doğan, “Bu serumlar doktor reçetesi olmadan uygulanmamalı. İçerisinde B ve C vitaminleri, antihistaminikler, steroidler ve analjezikler bulunuyor. Ancak damar yolu steril olmayan yerlerde açıldığında enfeksiyon riski çok yüksek,” dedi ve ekledi: “Bu tür ilaçlar hastanelerde, olası komplikasyonlara hızlı müdahale edilebilecek ortamlarda uygulanmalı.”

“Tam donanımlı hastane ortamı şart”

Medical Park Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Erbaş, serum tedavilerinin yalnızca donanımlı sağlık merkezlerinde uygulanması gerektiğine vurgu yaptı. Erbaş, “Anafilaktik reaksiyonlar gibi ciddi alerjik tepkilerle karşılaşılabilir. İlaçlar her zaman alerji riski taşır ancak bu riskler uzman doktor kontrolünde yönetilmeli,” şeklinde konuştu.

“Rahatlatır ancak tedavi etmez”

Medical Center Evde Bakım Merkezi’nin Mesul Müdürü Dr. Tayyar Vardar, serum tedavisinin tehlikelerine değindi. Vardar, “Serumun içindeki maddeler ve veriliş süresi gibi faktörler önem taşır. Diyabet hastasına yanlış serum vermek gibi hatalar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Verilen her ilacın riskleri vardır ve önemli olan hastalığın doğru teşhis edilmesi,” dedi. Vardar ayrıca, serumların kesinlikle bir tedavi yöntemi olarak görülmemesi gerektiğini belirtti. (Hürriyet)


 

 

 

Related Posts

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

İzmir’den Cinsel İstismarla Mücadele Seferberliği

​İzmir Yaşam Boyu Destek Akademisi gerçekleştirdiği BANA DOKUNMA Projesi ile çocuklara karşı uygulanan cinsel istismar suçlarına karşı savaş açtı.

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Sülükle tedavi (Hirüdoterapi) ne işe yarar? Kalp krizi riskini azaltıyor mu? Uzmanı açıkladı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (GETAT) uygulanan sülük tedavisi, kanın pıhtılaşmasına engel olarak kalp krizi riskine karşı alternatif bir tedavi yöntemi sunuyor.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.