Bir zararı daha ortaya çıktı! Çocukların gelişimine büyük etkisi var

Çocuk Diş Sağlığı Uzmanından Çağrı: Çiğnemek Çene Gelişimi İçin Önemli

Valencia Katolik Üniversitesi’nden çocuk diş sağlığı uzmanı Dr. Laura Marques Martinez, çocukların çene gelişiminde çiğnemenin önemine vurgu yapıyor. Dr. Martinez, sert ve lifli gıdaların çocukların çene kemiğini uyararak büyümesini sağladığını, yüz kaslarını güçlendirdiğini ve dişlerin düzgün hizalanmasını desteklediğini belirtiyor. Ayrıca ultra işlenmiş gıdaların çocuklarda çene ve yüz kaslarının yeterince gelişmemesine neden olabileceğini ifade ediyor.

Yapılan bir araştırmada, 3 ila 5 yaş arası 25 çocuğun beslenme alışkanlıkları ve diş yapıları incelendi. Yumuşak gıdalarla beslenen çocuklarda dişler arasında doğal boşlukların olmadığı ve ilerleyen yaşlarda diş teli kullanımını gerektirebilecek sorunlara yol açabileceği tespit edildi.

İngiltere’deki bir araştırma ise çocukların diyetlerinin yüzde 59’unun ultra işlenmiş gıdalardan oluştuğunu ve bu durumun diş ve çene sorunlarına ek olarak obezite, diyabet ve kalp hastalıkları riskini artırdığını ortaya koydu. İngiltere, ultra işlenmiş gıda tüketiminde Avrupa’nın en yüksek oranına sahip.

Beslenme uzmanı Prof. Tim Spector, son iki yüzyılda çocuklarda çene küçülmesinin hızlandığını belirterek, çocukların çok yumuşak gıdalarla beslendiği için çene kasları ve yapısının gerektiği gibi gelişmediğini ifade etti.

Aşırı işlenmiş gıdalar, içerdikleri yapay maddeler nedeniyle genellikle düşük besin değerine sahiptir. Bu tür gıdaların tüketimi obezite ve sağlık sorunlarının artışında önemli bir rol oynamaktadır.

İngiltere’de sağlık sistemi üzerindeki baskı, diş sağlığı sorunlarını derinleştiriyor. Son verilere göre, İngiltere’de çocukların yüzde 44,6’sı son bir yıl içinde NHS kapsamında bir diş hekimine gitmedi. Bu durum, diş hekimlerinin sistemden ayrılmasıyla randevu almayı zorlaştırıyor.

Aşırı İşlenmiş Gıda Nedir?

Aşırı işlenmiş gıda kavramı, genellikle “ev yapımı yemeklerde bulunmayan maddeleri içeren gıdalar” şeklinde tanımlanır. Bu tür gıdalar genellikle kimyasal maddeler, renklendiriciler ve tatlandırıcılar içerir. Gazlı içecekler, şekerler ve tavuk paneler gibi ürünler bu kategoriye örnek olarak gösterilebilir.

Aşırı İşlenmiş Gıdalar ile İşlenmiş Gıdalar Arasındaki Fark

Gıdalar genellikle dört ana kategoriye ayrılır: işlenmemiş veya minimum işlenmiş gıdalar, işlenmiş içerikler, işlenmiş gıdalar ve aşırı işlenmiş gıdalar. İşlenmiş gıdalar, işlenmemiş gıdaların işlenmiş içeriklerle bir araya gelmesiyle oluşur. Ancak, içlerine katkı maddeleri eklenerek aşırı işlenmiş gıdalar haline gelebilirler.

Bu ayrım, gıdaların hazırlanışındaki süreçleri ve içeriklerini anlamak açısından önemlidir. Aşırı işlenmiş gıdalar, besleyici özellikleri bakımından genellikle daha zayıf olabilir ve sağlık üzerindeki etkileri sıkça tartışma konusudur.

Related Posts

Felçte altın saatleri kaçırmayın

Felç belirtileri başladığında ilk 4,5 saat içinde acil tedavinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Derya Uludüz ‘‘Bu durumda dakikalar hatta saniyeler çok kıymetli. Hastanın en hızlı şekilde bir inme merkezine yönlendirilmesi gerekir’’ uyarısında bulundu.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir